Trends EK

We zijn ruim 10 dagen onderweg en we zien al een aantal trends terug. Die VAR blijkt ineens zo slecht nog niet en het regent eigen doelpunten en gemiste penalty’s.

Gemiste penalty’s

Er werden dit EK al vijf pingels gemist. De laatste keer dat op een EK vijf strafschoppen in de reguliere speeltijd werden gemist, was in 2000. Het Nederlands elftal weet daar alles vanaf, met een verloren penaltyreeks in de halve finale van het EK.

Meeste eigen doelpunten

Het EK is pas halverwege, maar het aantal van vijf eigen doelpunten is al onovertroffen. Nog nooit werden zoveel eigen doelpunten gemaakt op een Europees Kampioenschap. Ter vergelijking: op het EK van 2016 werden slechts drie eigen doelpunten gescoord.

De VAR: een verademing

Op de arbitrage én de VAR valt vooralsnog weinig aan te merken. De Kroaten zijn het er wellicht iets minder mee eens, na de te vroeg afgefloten wedstrijd. Oud-arbiter Mario van der Ende: ,,Bij situaties waar de VAR ingrijpt of wordt geraadpleegd, gebeurt dat zoals het bedoeld is. Dat is ook niet gek omdat het niveau van de arbitrage op het EK hoger ligt.”

De flesjes op de persconferentie

Cristiano Ronaldo startte deze trend, Paul Pogba volgde, terwijl Andrei Yarmolenko juist de spot dreef met deze twee sterren. De Russische trainer trok zelfs een flesje Heineken open tijdens de persconferentie. Landen werden nogmaals gewezen op contractuele verplichtingen en daarmee was de geest wel uit de fles.