Oranje kan historie schrijven

Er kan vanavond geschiedenis geschreven worden in groep B, waar het Nederlands elftal in uitkomt. Frankrijk speelt haar laatste groepswedstrijd tegen Griekenland, Nederland neemt het op tegen Gibraltar. Wanneer zowel Frankrijk als Nederland winnen, zorgt dit voor een historisch fenomeen: de ‘perfecte’ groep.

Bij winst behaalt Frankrijk haar achtste overwinning, Nederland volgt met zes. Griekenland zou ondertussen vier overwinningen op zijn naam hebben staan, met Ierland op twee. Gibraltar zou de ‘symmetrie’ kunnen afronden met nul overwinningen uit acht wedstrijden. Tot nu toe heeft er in de poule geen enkel gelijkspel plaatsgevonden.

Als gevolg hiervan zou het verschil in punten tussen elk team identiek zijn. Frankrijk zou er 24 hebben, Nederland op 18. Griekenland zou er 12 hebben, Ierland zes en Gibraltar nul. Een dergelijke gebeurtenis is nog nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van de kwalificatie voor de Europese kampioenschappen, hoewel het bijna gebeurde tijdens de kwalificatie voor het EK van 1992: