Marit Bouwmeester gaat voor goud

Na twee gewonnen WK’s en een zilveren olympische medaille in de Laser Radial-klasse, gaat zeilster Marit Bouwmeester in Rio de Janeiro voor goud. “Iets anders dan goud telt niet voor mij. Ik ben de sterkste en fitste die er is.” Wat haar vertrouwen zo groot maakt: krachttraining.

“Ik ben de slankste bodybuilder in mijn zeilklasse”, zegt Bouwmeester. “Maar ik moet oppassen, want ik zit nu op mijn ideale gewicht. Dat moet ik zien te behouden”. Bouwmeester geeft aan dat de benen anderhalf uur vol op spanning staan, waardoor kracht erg belangrijk is. “Als het hard waait, gebruik je je lichaam als hefboom”.

Daarnaast is de krachttraining dit jaar vooral belangrijk, omdat het niet duidelijk is wat het weer doet in Rio. “Daardoor moet je allround zijn en op alle omstandigheden kunnen inspelen.” Marit lijkt de grote favoriet voor goud in Rio de Janeiro. Ze is de meest complete zeilster van allemaal en heeft ook de meest constante prestatie neergezet de laatste twee jaar. Daarom telt voor haar alleen de gouden medaille.

Bouwmeester zeilt haar wedstrijden tussen 8 en 15 augustus, met een rustdag op 11 en 14 augustus. Wanneer het weer het toelaat, zal Bouwmeester vrijwel iedere dag twee races zeilen.