De Jamaicaanse sprintster Elaine Thompson, één van de grootste concurrenten van Dafne Schippers, is wellicht niet op tijd fit voor deelname aan de Olympische Spelen. Thompson krijgt van de Jamaicaanse atletiekbond JAAA nog een week de tijd om aan te tonen dat ze fit genoeg is.

De geduchte concurrente van Dafne Schippers op de 100 en 200 meter haakte geblesseerd af op die laatste afstand bij de nationale kwalificatiewedstrijden begin juli. De 24-jarige Jamaicaanse pakte vorig jaar op het WK atletiek in Peking de zilveren plak op de 200 meter, achter Schippers. Wanneer Thompson fit genoeg is, neemt ze deel aan de 100 meter, 200 meter en de 4×100 meter estafette.

“Thompson heeft een deadline op 8 augustus om fitheid te tonen en dat zal worden bepaald door het medische team van de technische commissie van de JAAA. Zij zullen bepalen of de atlete medisch fit is om te starten”, aldus de bond op maandag.

Door de mogelijk aanhoudende blessure van Thompson neemt de kans op een gouden medaille dus alleen maar toe voor Dafne Schippers. Schippers won op het EK de 100 meter relatief eenvoudig, in 10.91. Het Nederlands record op de 100 meter staat op 10.81.