Sportjaar 2022

Na een geweldig 2021 kan ook 2022 weer een geweldig sportjaar worden. Kan TeamNL er net zo’n succesvolle Spelen van maken als in 2021? Het Nederlands elftal wacht na acht jaar eindelijk weer eens een WK en gaan de Oranjevrouwen voor titelprolongatie? Lukt het Max Verstappen om na 2021 ook de F1-titel in 2022 binnen te slepen? En hoe brengen de Nederlandse darters het er op het WK vanaf? Dit en meer staat ons dit jaar te wachten:

Januari: Van der Poel gaat voor goud op WK

In het laatste weekend van de maand staat in het Amerikaanse Fayetteville het WK veldrijden (29-30 januari) op het programma. Is Mathieu van der Poel, die reeds vier keer eerder wereldkampioen werd, om op tijd fit te zijn en mee te strijden om goud? Bij de vrouwen zal onder andere Lucinda Brand mee gaan dingen naar het eremetaal.

Februari: Olympische medailles verwacht bij schaatsen en shorttrack

185 dagen dagen nadat het vuur was gedoofd in Tokio, wordt het weer ontstoken in Peking. De Olympische Winterspelen, die van 4 tot en met 20 februari plaatsvinden, zullen de vijfde en laatste spelen worden van onder andere Sven Kramer en Ireen Wüst. Zestien medailles werden er vier jaar geleden gehaald: hoeveel medailles kan TeamNL bij het schaatsen en shorttrack binnenhalen?

Suzanne Schulting
Foto: Soenar Chamid

Maart: de start van het Formule 1-seizoen

Max Verstappen werd op 12 december 2021 de eerste Nederlandse wereldkampioen F1. Op 20 maart staat hij voor het eerst aan de start, met nummer 1 op zijn Red Bull-bolide. Ook het schaatsseizoen wordt in maart afgesloten. Het laatste grote toernooi is het WK allround en sprint (3-6 maart) in Hamar, waarna er ook nog een WK shorttrack (18-20 maart) in Montreal op het programma staat.

April: de klassiekermaand gaat van start bij het wielrennen

De afgelopen twee jaar gooide corona (deels) roet in het eten en werden er geen of minder klassiekers verreden in de maand april. In 2022 is het eindelijk weer zover. Met de Ronde van Vlaanderen (3 april), Amstel Gold Race (10 april), Parijs-Roubaix (17 april) en Luik-Bastenaken-Luik (24 april) is het elke zondag raak. Kan Mathieu van der Poel één of meerdere klassiekers op zijn naam zetten?

Mei: Giro d’Italia en het WK zwemmen

Op 6 mei gaat (hopelijk) de eerste grote ronde van dit jaar van start: de Giro d’Italia. Het deelnemersveld is nog lang niet bekend, maar Bauke Mollema gaat vast en zeker weer om ritzeges strijden. Ook Tom Dumoulin heeft aangegeven weer een grote ronde te willen rijden. Vanaf 13 mei staat ook het WK zwemmen in Fukuoka op het programma. Kunnen de Nederlandse atleten, Arno Kamminga, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo, uitkomend in arena, weer voor titels strijden?

Juni: Nations League voor Oranje en TT Assen

De maand juni begint direct met een klapper, want op 3 juni trapt Oranje de nieuwe editie van de Nations League af met de ‘Derby van de Lage Landen’ tegen België. Vervolgens speelt Oranje op 6 juni tegen Wales en 10 juni tegen Polen. Ook de TT Assen staat in juni op het programma.

Nations League loting
Foto: REUTERS

Juli: Kunnen de Oranje Leeuwinnen hun titel prolongeren?

Op 1 juli wordt de maand afgetrapt met een proloog van de Tour de France. De grootste ronde van het jaar eindigt op 24 juli in Parijs. Van 6 tot en met 31 juli vind het EK voetbal voor vrouwen plaats, waarin de Oranje Leeuwinnen hun titel kunnen verdedigen. Kunnen de dames ook zonder succescoach Sarina Wiegman, die nu bondscoach van Engeland is, hoge ogen gooien? Tenslotte wordt van 15 tot en met 24 juli in het Amerikaanse Eugene het WK atletiek gehouden, met onder anderen Sifan Hassan en Femke Bol.

Augustus: nieuw Eredivisie-seizoen en Vuelta à España

In het weekend van 5-7 augustus wordt de eerste speelronde van de Eredivisie ’22-’23 afgewerkt. Na het weekend van 11-13 november is het al winterstop vanwege het WK in Qatar. Ook de Ronde van Spanje wordt in augustus verreden: de Vuelta start vanuit Utrecht en doet in de dagen erna ook Breda en Den Bosch aan. Kan er tijdens de eerste drie etappes voor Nederlands succes gezorgd worden?

September: wat kan Max Verstappen in Zandvoort?

Het grootste sportevenement op Nederlandse bodem wordt direct in het eerste weekend van september gehouden: de GP van Zandvoort. Vorig jaar wist Verstappen deze Grand Prix soeverein te winnen en hopelijk brengt de wereldkampioen ook dit jaar de Nederlandse fans weer in extase. Ook het WK wielrennen vindt van 18 tot en met 25 september plaats.

Verstappen wereldkampioen
Foto: Red Bull Content Pool

Oktober: WK baanwielrennen en volleybal

In oktober komt wederom een groot evenement naar Nederland: het WK volleybal voor vrouwen. Bij de vorige editie van het WK eindigden de Nederlandse volleybalsters als vierde. Bij het WK baanwielrennen, van 12 tot en met 16 oktober, lijkt Nederlands succes gegarandeerd. Met tweevoudig Olympisch kampioen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland.

November: WK voetbal van start in Qatar en Verstappen wereldkampioen?

Uiterlijk 20 november weten we of Max Verstappen voor de tweede keer wereldkampioen geworden is. Dan staat de laatste GP van dit jaar, in Abu Dhabi op het programma. Nog geen dag later gaat het WK voetbal in Qatar van start. Bij het vorige WK in Rusland was Nederland niet van de partij. Voor de verandering is er in november ook een EK handbal (4-20 november), dat normaal gesproken in december plaatsvindt. 

December: Nederlands succes op WK voetbal én WK darts?

Normaliter is december al een maand met de nodige sportevenementen en dat is nu door het WK voetbal niet anders. De knock-outfase begint op 3 december en op 18 december weten we wie zich de nieuwe wereldkampioen mag noemen. Ook het WK darts zal eind december weer in ‘Ally Pally’ plaatsvinden. Dit jaar was het, mede door de positieve coronatests van Michael van Gerwen en Vincent van der Voort, geen succesvol WK voor Nederland.

Oranje EK achtste finales
Foto: Pro Shots