62 medailles voor TeamNL

Het Nederlandse paralympische team heeft in Rio de Janeiro 62 medailles binnengehaald. Er werd 17 keer goud, 19 keer zilver en 26 keer brons gehaald. Dat zijn er 23 meer dan vier jaar geleden in Londen, toen Oranje op 39 bleef steken. Hiermee eindigt TeamNL op een zevende plek op de medaillespiegel. China eindigde op de eerste plek, met 239 medailles.

Een aantal Nederlandse atleten waren favoriet voor de titel en zij maakten die favorietenrol ook waar: Alyda Norbruis op de 500 meter tijdrit, rolstoeltennisster Jiske Griffioen, tafeltennisster Kelly van Zon, wielrenner Vincent ter Schure bij de wegwedstrijd en natuurlijk sprintster Marlou van Rhijn op de 100 en 200 meter.

Daarnaast boekte de Nederlandse zwemploeg enorme successen. De 16-jarige zwemster Lisa Kruger bezorgde Nederland de eerste gouden medaille en haar leeftijdgenote Liesette Bruinsma haalde maar liefst vijf medailles, waaronder twee keer goud. De meest opmerkelijke gouden medaille was voor Daniel Abraham Gebru. Hij fietste lange tijd op de derde positie en leek zo een bronzen medaille binnen te halen. Echter, de nummer 1 en 2 van de race vielen, waardoor Abraham Gebru als eerste over de finish kwam.

The following two tabs change content below.