medaillescore-londen-2012-verbeterd

Paralympic TeamNL heeft vandaag officieel de medaillescore van vier jaar geleden in Londen verbeterd. De succesvolle Spelen van 2012 leverden 39 medailles op, de tussenstand van Rio 2016 is tot nu toe 47 plakken. Op dag 8 werden er twee gouden medailles gehaald. In totaal leverde dag 8 tien medailles op.

Van Rhijn prolongeerde in het Olympisch Stadion haar titel op de 200 meter T44. “Het was geen spectaculaire race, maar wel solide. Ik had vooraf al gezegd dat het hier niet om tijden gaat, maar om titels”, vertelde ze na afloop. “Ik heb vier jaar lang gewerkt om deze titel vast te houden. Dat is gelukt. Ik ben hartstikke blij.”

Voor Griffioen was het haar eerste gouden medaille, na brons en zilver vier jaar geleden. Zij haalde goud in het vrouwen tennistoernooi. Ook het zilver in het tennistoernooi ging naar Nederland, naar Aniek van Koot. Succes was er op dag 8 van de Spelen ook in de wegwedstrijd van het wielrennen. Laura de Vaan (zilver) en Jennette Jansen (brons) zorgden voor dubbel eremetaal bij het handbiken (H5). In dezelfde categorie won Jetze Plat bij de mannen brons. Een derde plaats was er in het zwembad voor Liesette Bruinsma op de 100 meter vrije slag S11.

Tot slot viel er te juichen bij de dressuurruiters. Demi Vermeulen pakte zilver in de individuele proef Grade II, brons was er daar voor Rixt van der Horst. Ook was er een derde plaats in de landenwedstrijd, voor het eerst sinds 2004.