wk-traumas-oranje

Ruim 10 jaar geleden werd in de finale van het WK met 1-0 verloren van Spanje: een groot WK-trauma voor iedereen die Oranje een warm hart toedraagt. Een kijkje in het verleden leert ons dat WK’s vaak grote trauma’s voor Oranje opleveren. De twaalf grootste WK-trauma’s van Oranje:

Trauma 1: Oranje plaatst zich niet voor het WK in 1958
Met Abe Lenstra in de gelederen wist het Nederlands elftal zich niet te kwalificeren voor het WK in 1958, mede doordat de uitwedstrijd tegen Oostenrijk met 3-2 verloren ging. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse zaken sprak schande over de (harde) manier waarop Oranje speelde. De thuiswedstrijd in het Olympisch stadion in Amsterdam werd helaas ook niet gewonnen: Abe faalt en Nederland komt niet verder dan 1-1 en plaatst zich niet voor het WK in Zweden.

Trauma 2: Ook het WK in 1966 gaat aan de neus van Oranje voorbij
Ook haalt het Nederlands elftal het WK van 1966 in Engeland niet. Mede dankzij een nederlaag tegen Noord-Ierland blijft Oranje thuis. Namens Noord-Ierland is het voetbalicoon George Best trefzeker tegen Nederland. Hierdoor is Oranje niet op het WK in Engeland, waardoor het volgende WK-trauma een feit is: iedereen spreekt er schande van.

Trauma 3: Het WK in 1970 wordt door een gemiste strafschop niet gehaald
In de kwalificatiereeks speelt het Nederlands elftal tegen Polen. Iedereen is van mening dat Oranje het WK móét halen en in de thuiswedstrijd wordt Polen ook met 1-0 verslagen. In de uitwedstrijd daarentegen verliest het Nederlands elftal met 2-1. Met de huidige regels had Oranje het WK wel gehaald, maar door een gemiste penalty van Henk Wery ontbreekt Oranje op het WK in 1970.
Trauma 4: Nederland verliest haar eerste finale van Duitsland in 1974
Na 36 jaar is Nederland weer aanwezig op de eindronde van het WK en speelt het de sterren van de hemel. Het verovert de wereld met totaalvoetbal, maar neemt de wereldbeker niet mee naar huis. Met spelers als Johan Neeskens, Johan Cruijff en Willem van Hanegem speelt Oranje in de finale tegen Duitsland, die helaas met 2-1 te sterk bleken.

Trauma 5: De verloren finale in 1978
Na het succesvolle WK in 1974 waren alle ogen gericht op Oranje. Het haalt weer de finale en stuit wederom op het gastland, dit keer Argentinië. In de laatste minuut lijkt Rob Rensenbrink de 2-1 te scoren, maar zijn inzet belandt tegen de paal: één van de meest memorabele WK-momenten. In de verlenging scoort Argentinië nog twee keer, waardoor Nederland wéér de finale verliest.

Trauma 6: Nederland mist het WK in 1986 door België
Ook het WK in 1986 wordt door Nederland niet gehaald: Oranje eindigde als tweede in de kwalificatiepoule en was daarom genoodzaakt een play-off wedstrijd tegen buurland België te spelen. De uitwedstrijd in Brussel werd door de Belgen gewonnen met 1-0. In de thuiswedstrijd kwam Oranje met 2-0 voor, maar 5 minuten voor tijd maakt België de 2-1.

Trauma 7: In 1988 Europees Kampioen, maar het WK in 1990 valt tegen
Nadat Nederland in 1988 Europees kampioen is geworden, zijn de verwachtingen voor het WK in Italië hooggespannen. In de poulefase werd drie keer gelijkgespeeld, maar ging Oranje wel door. In de achtste finale moest het aantreden tegen Duitsland. Die wedstrijd ging met 2-1 verloren, waardoor de regerend Europees Kampioen al snel uitgeschakeld was.

Trauma 8: Nederland verliest in 1994 de kwartfinale van Brazilië
Nederland haalt op het WK in de VS in 1994 de kwartfinale en moet aantreden tegen Brazilië. Nederland kwam met 2-0 achter, mede door een doelpunt van Bebeto. Oranje kwam nog wel terug tot 2-2, maar een schitterende vrije trap van Branco wordt het Nederlands elftal fataal.

Trauma 9: Oranje haalt de finale van 1998 door strafschoppen niet
Ook in 1998 treft Oranje Brazilië, dit keer in de halve finale. Nederland kwam al gauw op een 1-0 achterstand door een doelpunt van Ronaldo. Vlak voor tijd deed Patrick Kluivert met een prachtige kopbal iets terug: 1-1. Na een niet-gegeven penalty aan Oranje (Pierre van Hooijdonk wordt duidelijk aan zijn shirt getrokken), schiet Brazilië in de strafschoppenreeks alle ballen feilloos binnen, terwijl Ronald de Boer en Philip Cocu jammerlijk missen.

Trauma 10: Oranje wordt door Portugal uitgeschakeld
In de wedstrijd tegen Portugal, die gekenmerkt werd door het aantal gele en rode kaarten, vliegt Oranje uit het toernooi. Onder Marco van Basten haalde Nederland de achtste finales, maar de angstgegner van Oranje is wederom te sterk: 1-0.

Trauma 11: Spanje verslaat Nederland op het WK 2010
Nederland speelt voor de derde keer een WK finale, dit keer tegen Spanje. Helaas verliest Oranje ook voor de derde keer. Robben leek Nederland op voorsprong te brengen, maar de Spaanse doelman Casillas redde met zijn dikke teen, waardoor het lang gelijk bleef. Diep in de verlenging scoorde Iniesta, waardoor Nederland weer naast de wereldtitel greep.

Trauma 12: Argentinië verslaat Oranje na penalty’s op WK 2014
Waar Oranje in de kwartfinale tegen Costa Rica – weet u het nog, waar Krul inviel voor Cillessen?! – nog na penalty’s wist te winnen, verloor het de halve finale van Argentinië.  Hier stond Tim Krul echter niet onder de lat.. De verliezersfinale werd wél nog gewonnen, waardoor de bronzen plak mee naar Nederland kwam.