WK Nederland
Foto: Maurice van Steen/ANP

Nederland kon zich afgelopen zaterdag bij een overwinning direct plaatsen voor het WK, maar een zeker ogende overwinning glipte in de laatste 10 minuten uit handen van het team van Louis van Gaal. Met nog een speelronde te gaan staat Nederland bovenaan in de kwalificatiepoule voor het WK, maar dat geeft absoluut nog geen garanties. Om zeker te zijn van WK-plaatsing, mag er niet verloren worden van Noorwegen. Dit zijn de verschillende scenario’s voor Oranje.

Scenario 1: Nederland wint van Noorwegen

Als Nederland wint van Noorwegen, is de ploeg groepswinnaar en gaat het dus rechtstreeks naar het WK. De kans bestaat dat de Noren dan naast de play-offs grijpen. Daarvoor is de ploeg afhankelijk van Turkije, dat aan moet treden tegen Montenegro. Wanneer Turkije minstens gelijk speelt, zullen zij tweede worden in de poule.

Scenario 2: Nederland speelt gelijk tegen Noorwegen

Ook als Nederland een punt pakt tegen Noorwegen, is het groepswinnaar en is WK-plaatsing een feit. Wanneer Turkije verliest, dan is Noorwegen nummer twee en mogen zij play-offs spelen.

Scenario 3: Nederland verliest van Noorwegen

Als Oranje verliest van Noorwegen, eindigen de Noren sowieso boven Nederland. Directe plaatsing voor het WK kan Oranje dan dus vergeten: play-offs staan dan zelfs op de tocht. Als Turkije namelijk wint van Montenegro, dan zal Oranje derde worden. Spelen de Turken gelijk of verliezen ze, dan mag Nederland wel via de play-offs proberen een WK-ticket te bemachtigen.

Stand groep G
1. Nederland 9-20 (+23)
2. Turkije 9-18 (+10)
3. Noorwegen 9-18 (+9)
4. Montenegro 9-12 (+0)
5. Letland 9-6 (-5)
6. Gibraltar 9-0 (-37)