Nederlanders die niet voor Oranje uitkomen

Robin Gosens schitterende afgelopen zaterdag in de wedstrijd tussen Duitsland en Portugal. Een Duits-Nederlandse voetballer, die zonder twijfel, ervoor koos om voor die Mannschaft uit te komen. Jammer voor Oranje, maar Gosens is niet de enige. Dit elftal zouden we kunnen opstellen als alle spelers met Nederlandse roots voor Oranje zouden kiezen.

GK: Eloy Room

Bij het huidige Nederlands elftal was hij er waarschijnlijk niet bij geweest, maar de Nederlands-Curaçaose keeper doet het niet verkeerd bij Columbus Crew én Curaçao. Helaas wist hij het WK van 2022 nét niet te halen met Curaçao.

LV: Robin Gosens

De linksback van Atalanta maakt met zijn aanvallende spel furore dit EK en was de grote ster in het duel tegen Portugal. Vanaf de linkervleugel was hij betrokken bij alle vier de Duitse doelpunten.

CV: William Troost-Ekong

De 27-jarige Troost-Ekong speelde jaren in Nederland, maar koos voor Nigeria. Daar speelde hij al 39 interlands voor. Hij is zelfs aanvoerder van de Afrikaanse ploeg.

RV: Sergiño Dest

De 20-jarige Amerikaans-Nederlandse rechtsback koos in 2020 niet voor Oranje, maar voor de Verenigde Staten. Waarom? Hij speelde sinds zijn jeugd vrijwel alle interlands voor Amerika, waardoor hij een sterkere band met Amerika dan met Nederland had.

CVM: Nemanja Gudelj

De 28-jarige Gudelj is 25-voudig international van Servië, maar had ook voor Oranje uit kunnen komen. Hij werd geboren in Belgrado, maar doordat hij vanaf de jeugd in Nederland speelde, kon hij ook voor Oranje kiezen.

CM: Aaron Mooy

Mooy ken je van zijn vele (42) interlands voor Australië. En anders wel van zijn carrière in de Premier League. De 29-jarige middenvelder heeft een Nederlandse moeder, maar koos voor een interlandcarrière bij The Socceroos.

CM: Oguzhan Özyakup

De 28-jarige Nederlands-Turkse middenvelder werd geboren in Zaandam en speelde het grootste deel van zijn jeugd bij AZ. Bij de senioren speelde hij hij kortstondig bij Feyenoord. Hij kwam 43 keer uit voor Turkije, terwijl hij wel voor Nederlandse jeugdselecties uitkwam.

CAM: Marco Asensio

Asensio sprak wel even met Oranje, maar zijn keuze was duidelijk: Spanje was voor hem the place to be. De speler van Real Madrid kwam ondertussen al tot 24 interlands voor zijn thuisland, maar werd voor dit EK niet opgeroepen.

LB: Nordin Amrabat

De Nederlands-Marokkaanse aanvaller verdient met meer dan 50 interlands voor Marokko zeker een plek in dit elftal. Ook zijn broertje, Sofyan, koos uiteindelijk voor Marokko.

SP: Halil Dervisoglu

De Turks-Nederlandse aanvaller werd in Rotterdam geboren, maar koos in 2018 om voor Turkije -19 uit te komen. Hij maakte het EK met Turkije wel mee, maar ging puntloos (maar met 30 minuten speeltijd dit EK) naar huis.

RB: Hakim Ziyech

Ook het verhaal van Ziyech is bekend. Hij speelde inmiddels 23 interlands voor Marokko, ondanks dat hij de jeugdelftallen voor Oranje doorliep. Hij werd in 2015 door Guus Hiddink opgeroepen, maar haakte toen geblesseerd af. De 28-jarige aanvaller is nu ook aanvoerder van Marokko.