Door de jaren heen heeft het Nederlands elftal verschillende topspitsen gekend: doelpuntenmakers waren er in alle soorten en maten. De één sierlijk, de ander dodelijk in de 16. De afgelopen jaren zijn er verschillende spitsen geweest die hun doelpunten meepikten, maar wie is nu eigenlijk de beste spits van Oranje ooit? Hier vind je een overzicht van onze 10 beste spitsen van Oranje ooit.

10. Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy, ook wel “Van the Man” genoemd, kende een late doorbraak. Toch ontpopte hij zich in zijn jaren bij Oranje tot één van de beste spitsen allertijden. Hij speelde mee op de mondiale toernooien in 2004 tot en met 2008 en wist op elk toernooi meermaals het net te vinden.

9. Abe Lenstra

Abe Lenstra wordt gezien als een van de beste spitsen van Oranje. Hij vormde in de jaren ’50 samen met Kees Rijvers en Faas Wilkes het ‘Gouden Binnentrio’. Hij speelde voor Oranje vrijwel alleen vriendschappelijke wedstrijden. In de 47 wedstrijden die hij voor Oranje speelde, maakte hij 33 doelpunten. Ondanks dat hij in 1985 overleed, werd hij in 2000 door Johan Cruijff toch gekozen in het ‘Oranje van de eeuw’.

8. Ruud Gullit

Ruud Gullit speelde 66 interlands voor Oranje, waar hij zeventien keer het net wist te vinden. Samen met Marco van Basten speelde hij schitterende wedstrijden, vooral op het EK in 1988, waarbij de twee voor een groot deel verantwoordelijk waren voor de winst.

7. Rob Rensenbrink

Na de finale van het WK in 1978 tegen Argentinië wordt Rob Rensenbrink vaak herinnerd als “degene die bij een 1-1 stand op de paal schoot”. Toch was hij veel meer dan dat: hij was een zeer sierlijke voetballer die vooral in België zeer gewaardeerd werd. Hij werd zelfs gekozen tot beste voetballer van de vorige eeuw. In 46 wedstrijden scoorde hij ‘slechts’ 14 keer.

6. Robin van Persie

Robin van Persie kroonde zich niet voor niets tot topscorer allertijden. In oktober 2013 kroonde hij zichzelf tot topscorer allertijden, door Patrick Kluivert voorbij te gaan. In 80 wedstrijden (tot nu toe) maakte hij 41 doelpunten. Het meeste aantal van alle Nederlandse spelers ooit.

5. Patrick Kluivert

Jarenlang was Patrick Kluivert de topscorer allertijden. Met veertig doelpunten in 79 wedstrijden kent hij een fantastische moyenne. Samen met Dennis Bergkamp maakte hij speelde hij meerdere verdedigingen aan flarden. Hij reikte met Oranje reikte zelfs tot de halve finale van het WK van 1998 en het EK 2000. Tijdens dat laatste toernooi werd Kluivert met zes doelpunten zelfs topscorer. Alleen daarom is hij al een van de beste spitsen van Oranje ooit.

Eerbetoon aan Patrick Kluivert

4. Faas Wilkes

Faas Wilkes stond bekend als dribbelkoning, de sierlijke alsook tweebenige aanvaller. Ongeveer veertig jaar was hij recordhouder van de meeste doelpunten voor Oranje, totdat Dennis Bergkamp het record in 1998 verbeterde. Met een geweldig moyenne van bijna 1 op 1 (35 doelpunten in 38 interlands) is hij één van de beste spitsen van Oranje. Het had overigens veel meer kunnen zijn, als hij tussen 1949 en 1956 ‘gewoon’ voor Oranje had mogen uitkomen.

3. Marco van Basten

Marco van Basten, de huidige trainer van SC Heerenveen, staat vooral bekend om zijn prachtige goal tijdens de finale van het EK in 1988. Uit een onmogelijke hoek wist hij de doelman te passeren. Het toonbeeld van een echte spits, die zelfs met zijn ogen dicht het doel wist te vinden. Spijtig genoeg moest hij op jonge leeftijd stoppen met voetbal, anders had hij wellicht door kunnen groeien tot beste Oranje-spits aller tijden.

2. Dennis Bergkamp

Samen met Patrick Kluivert vormde hij het geweldige duo in de voorhoede. Vrijwel niemand was zo sierlijk als Dennis Bergkamp, getuige zijn doelpunt in de kwartfinale van het WK 1998 tegen Argentinië. Met zijn 37 doelpunten staat hij op de derde plek van de topscorerslijst aller tijden.

1. Johan Cruijff

Johan Cruijff is de grootste voetballer die Nederland ooit heeft gehad. De legendarische nummer 14 was bovendien multifunctioneel als voetballer. Hij speelde niet alleen in de spits, maar hij was ook veelal te vinden op het middenveld of als ‘nummer 10’. Hij toonde niet alleen aan te beschikken over een geweldige pass of een sierlijke actie, hij liet ook nog eens zien een neusje voor de goal te hebben: hij scoorde namelijk 33 keer in 48 interlands. Helaas kwam hij slechts op 1 WK in actie, het WK in 1974.