Afgelopen zaterdag was het weer zover: de bouw van het WK-stadion in Manaus heeft een derde dodelijke slachtoffer geëist. De 55-jarige Braziliaanse arbeider stierf nadat hij een stuk metaal op zijn hoofd had gekregen. In totaal zijn tot dusver zes arbeiders om het leven gekomen bij de bouw van de twaalf stadions voor het WK in Brazilië. Daarnaast zijn er in het verleden veel doden gevallen tijdens wedstrijden. Toeval, ongeluk en stompzinnigheid van lokale overheden blijken meer dan eens een dodelijke hand te hebben in de meest vreselijke voetbaldrama’s aller tijden: hierbij een overzicht van de 10 grootste voetbalstadion rampen.

10. Bradford City Vuurramp (1985)
Op 11 mei 1985 gebeurde een verschrikkelijke ramp: het Valley Parade Stadium van Bradford City werd verwoest door een immense vuurzee. Op die dag vonden maar liefst 56 mensen de dood. Het was een prachtige dag, waarbij Bradford zijn kampioenschap in de derde divisie zou vieren. Het werd echter een hel: het vuur begon nadat een toeschouwer een sigaret onder de houten tribunes gooide. Onder de tribune lag een verschrikkelijke rommel (programmablaadjes, oude tickets etc.), waardoor het snel vlam vatte. Vijf minuten voor rust werd er rook geconstateerd, nog geen paar minuten later stond de tribune in lichterlaaie. Sindsdien mogen er geen houten tribunes meer gebouwd worden. De Bradford City vuurramp is een ramp die iedereen schokte, maar het was helaas niet de laatste.

10. Bradford City Vuurramp (1985)

9. Tweede Ibrox Ramp (1971)
2 januari 1971: de dag dat er een wedstrijd tussen twee aartsrivalen (Glasgow Rangers en Celtic) gespeeld werd. In 1901 had er op Ibrox reeds een ramp plaatsgevonden, waarbij 25 mensen het leven lieten. In 1971 werd dit nog erger. 66 mensen vonden de dood op een dag dat de klassieker zoals altijd werd uitgevochten: op het scherpst van de snede. In de laatste minuut maakte Celtic de 0-1, waarna veel supporters het stadion verlieten. Trap 13 begaf het door de grote mensenmassa, waardoor veel kinderen de dood vonden. De wedstrijd werd erna wel doorgespeeld en Rangers maakte in de blessuretijd nog gelijk.

9. Tweede Ibrox Ramp (1971)
8. Puerta 12 Tragedie (1968)
In de zomer van 1968 speelden River Plate en Boca Juniors in het Estadio Monumental een klassieker. Na de wedstrijd verlieten veel supporters het stadion tegelijk, waardoor bijna zeventig, voornamelijk jonge mannen, mensen dood werden gedrukt. Doordat deur 12 gesloten was ontstond er een immense drukte, waardoor fans aan de achterkant de fans aan de voorkant niet hoorden. Sinds de ramp hebben de toegangspoorten van het stadion geen cijfers meer, maar letters. Maar waarom dat precies is…?

8. Puerta 12 Tragedie (1968)

7. Luzhniki Ramp (1982)
Op 20 oktober 1982 werd een Nederlandse ploeg onderdeel van één van de grootste rampen in het voetbal. HFC Haarlem speelde in het Luzhniki Stadion, de toenmalige thuishaven van Spartak Moskou, een wedstrijd om de UEFA Cup. Met nog een paar minuten te spelen stond Spartak Moskou met 1-0 voor, waarna veel supporters het stadion verlieten. Nadat kort voor het einde de stand 2-0 werd, wilden veel supporters omdraaien. De stewards lieten dit niet toe, waardoor veel mensen vertrapt werden. Het officiële dodental was 66, maar veel mensen betwijfelen dit en denken dat het aantal hoger lag. De spelers van Haarlem merkten zelf helemaal niets van het drama en kwamen er pas jaren later achter.

7. Luzhniki Ramp (1982)

6. Port Said Ramp (2012)
De meest recente ramp vond plaats in Egypte, op 1 februari 2012, net twee jaar geleden. In het Port Said Stadion werd een wedstrijd tussen Al Masry en Al Ahly gespeeld. De thuisclub won met 3-1, waarna duizenden fans het veld betreedden. Zij zochten de fans van Al Ahly op en vielen ze aan met messen, zwaarden en verschillende soorten vuurwerk. Minstens 80 mensen kwamen om, duizenden raakten gewond.

6. Port Said Ramp (2012)

5. Kathmandu Stadion (1988)
Op 12 maart 1988 kostte de Kathmandu ramp in Nepal aan meer dan negentig mensen het leven. Meer dan twee honderd supporters raakten gewond. Door een flinke hagelstorm wilden veel mensen het National Stadium verlaten. Doordat ze maar door 1 deur naar buiten konden, werden veel mensen samengedrukt. De andere zeven ingangen waren dicht om supporters die geen ticket hadden buiten te houden.

5. Kathmandu Stadion (1988)

4. Guatemala Ramp (1996)
Op 16 oktober 1996 vond er een verschrikkelijk drama plaats in het Mateo Flores Stadion in Guatemala. Voor de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Guatemala en Costa Rica was er veel meer belangstelling dan dat er kaarten waren. Voor de deuren van het stadion was het dringen geblazen, waarbij ongeveer 80 mensen de dood vonden in de tragische momenten die daarop volgden. Waar die grote toeloop van bezoekers door kwam is nog altijd niet helemaal opgehelderd.

4. Guatemala Ramp (1996)

3. Hillsborough Ramp (1989)

Op 15 april 1989 vond er in het Hillsborough Stadium in Sheffield, Engeland, een ramp van ongekende proporties plaats.Doordat de politie één van de hoofdpoorten opende, kwam er een massa Liverpool-fans naar binnen. Door deze drukte kon niemand ontsnappen, waardoor zeker 96 supporters het leven lieten. Schoenen lagen overal, en veel mensen werden letterlijk en figuurlijk ‘plat-gelopen’. Het laatste slachtoffer overleed in 1993, nadat hij bijna 4 jaar in coma had gelegen.

3. Hillsborough Ramp (1989)

2. De Ghana Ramp (2001)
Op 9 mei 2001 werd in het Accra Sports Stadium een wedstrijd tussen Hearts of Oak en Asante Kotoko gespeeld. Er zaten meer dan 70.000 supporters op de tribune en opeens brak er chaos uit. Supporters waren bezig met het kapotmaken van stoeltjes, waarna de politie traangas begon de vuren. Er brak paniek uit, waarna mensen platgedrukt werden of zelfs stikten, soms ook door de rook. Volgens overlevenden was het de hel op aarde.

2. De Ghana Ramp (2001)

1. National Stadium Ramp (1964)
Het National Stadium in de Peruaanse hoofdstad Lima werd op 24 mei 1964 een plek waar 318 mensen de dood vonden. Qua dodental is dit de ergste voetbalramp in de geschiedenis. Tijdens een wedstrijd tussen Argentinië en Peru voor de kwalificatie voor de Olympische Zomerspelen braken er rellen uit. Twee minuten voor tijd werd Peru onthouden van een penalty, waarna de hel losbarstte. De toeschouwers stormden het veld op, staken van alles in brand en er werd flink gevochten. Omdat de politie te weinig mankracht had, werd er met traangas gespoten, waardoor nog meer mensen verstikten. Uiteindelijk stierven meer dan 300 mensen tijdens deze wedstrijd.

1. National Stadium Ramp (1964)