De wereldranglijst van de FIFA gaat zeer binnenkort het lot van Oranje bepalen. Wordt Nederlands groepshoofd bij de loting van het WK, of moeten we genoegen nemen met sterkere tegenstander op het WK? Oranje moet namelijk in de top 7 van de FIFA wereldranglijst komen om groepshoofd te worden. Daarmee kom je in pot 1, wat een gigantische voordeel in de WK-loting oplevert. 

Maar, allereerst moet er gewonnen worden van Turkije om kans te maken op een plek in de top 7. Onder de voorwaarde dat Nederland wint, eindigt het op 1136 punten. Het is voor Oranje onmogelijk om Spanje, Duitsland, Argentinië en België in te halen. In het gunstigste geval wordt het Nederlands elftal dus vijfde. Daarvoor mogen Colombia, Uruguay en Zwitserland niet winnen en moet Italië zelfs verliezen. Een vrij onmogelijke opgave dus.

FIFA WereldranglijstDaarnaast is de FIFA wereldranglijst eigenlijk een achterhaalde manier om te bepalen welke land het beste presteert. De puntenverdeling is erg krom verdeeld. Een 8-1 overwinning op Hongarije is knapper dan een lullige 1-0 overwinning. Daarnaast is een uitwinst op bijvoorbeeld Turkije knapper dan een thuisoverwinning op Hongarije, maar hier wordt in het huidige systeem geen rekening mee gehouden.

Tegenstrijdigheden
Tussendelinies had hier een mooie uitleg bij. Nederland won afgelopen vrijdag in een fenomenale wedstrijd met 8-1 van Hongarije, dat op dat moment 30e stond de op FIFA wereldranglijst. Vier jaar geleden won Oranje ook van de nummer 30, Schotland. Deze wedstrijd won Oranje slecht met 1-0, met een doelpunt in de 81e minuut. Nederland kreeg voor deze lastige uitoverwinning eenzelfde aantal punten (1275) als voor de grandioze overwinning tegen het ook 30ste geplaatste Hongarije. Een beetje raar, nietwaar?

  • Als België op dit moment een vriendschappelijke wedstrijd wint van Spanje daalt hun rating;
  • 4-3 verliezen van Spanje heeft dezelfde invloed als 9-0 verliezen van bijvoorbeeld Andorra;
  • Als Nederland vandaag weet te winnen van/in Turkije, levert dit meer dan 6 keer zoveel punten op dan een vriendschappelijk gelijkspel thuis met Brazilië.

 

Er zijn veel mensen die het niet eens zijn met de huidige FIFA wereldranglijst. Toch zal deze ranglijs het lot van het Nederlands elftal bepalen over het wel of geen groepshoofd worden op het WK. Wat denk jij, is het huidige systeem van de FIFA het juiste?