Er gingen geruchten dat spelers in de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Hongarije (8-1) zouden zijn omgekocht. Toch acht de UEFA een extra onderzoek naar deze wedstrijd niet noodzakelijk. “De UEFA onderwerpt alle wedstrijden die ze organiseert aan een serie tests en er zijn geen aanwijzingen dat hiermee is gefraudeerd”, zegt de KNVB. Er wordt dus vanuit gegaan dat er geen matchfixing heeft plaatsgevonden.

Paul Rooij, een Noordwijker die wordt gezien als de spil in een groot matchfixing-schandaal in Duitsland, beweert in De Telegraaf dat er aanwijzingen zijn voor matchfixing. “Voorafgaand aan die wedstrijd zijn heel grote weddenschappen afgesloten over een uitslag met een ruim doelsaldo.”

Er werd voorafgaand aan de wedstrijd al verwacht dat Oranje ruim zou winnen, maar toch zegt Paul Rooij dat er aanwijzingen voor matchfixing zouden zijn. Hij geeft toe dat het niet verdacht is dat hierop gewed is, maar dat er toch duidelijke aanwijzingen zijn. Hoe hij het onderzoek heeft gedaan wilt hij niet zeggen, maar hij beweert dat de hele Hongaarse competitie is omgekocht. Dat het nationale team van Hongarije dan omgekocht zou zijn, is niet gek zegt hij.

Geen aanwijzigingen voor matchfixing
De KNVB weet te vertellen dat de UEFA werkt met een ‘betting fraude detection system’, waar het wordt opgemerkt als er verdachte bedragen of veel gewed wordt op een bepaalde wedstrijd. Voor de wedstrijd Nederland – Hongarije zijn er geen aanwijzigingen gevonden en er is dus geen reden tot verder onderzoek. De PvdA en het CDA willen volgens de Telegraaf dat justitie juist wel een onderzoek instelt naar de wedstrijd. Bij justitie loopt al een groter onderzoek naar matchfixing.