Komende week start het WK voetbal in Brazilië. Er zullen dan tijdens de wedstrijden vaker voetbaltermen die je niks zeggen of het bestaan niet eens van wist. Ook al weet je he-le-maal niks van voetbal, hier zijn 16 voetbaltermen die je kunt gebruiken tijdens een wedstrijd om toch te laten zien dat je verstand van zaken hebt.

Gebruik ze goed en succes!

1. Panenka

Komt voor bij het nemen van een penalty. Je wipt de bal rustig in het doel nadat de doelman een hoek gekozen heeft om naar toe te duiken. Een panenka komt veelal voor bij spelers die heel veel zelfvertrouwen hebben, omdat het een hopen is dat de doelman een hoek in duikt.

panenka

whoateallthepies

2. Azzurri

Dit is de bijnaam van het nationale elftal van Italië. Andere bijnamen van andere landen zijn: Les blue (Frankrijk), La Roja (Spanje), El Tri (Mexico), Socceroos (Australie), Oranje (Nederland), The Black Stars (Ghana).

3. #USMNT

Dit is een afkorting voor “United States Men’s National Team”. Deze in internet vriendelijke bijnaam staat voor het nationale elftal van de VS op het WK.

4. Howler

Deze wordt veelal gebruikt als een doelman een fout maakt waar een doelpunt uit voortkomt. Zo maakte Robert Green een ‘Howler’ in de wedstrijd tussen Engeland en de VS.

howler

Youtube

5. Parking the bus

Dit houdt in dat het hele team verdedigend speelt en niet de intentie heeft om te scoren. Dit wordt veelal gedaan door slechte teams die tegen een goed elftal spelen om er een gelijk spel aan over te houden. Dit kan ook worden gedaan door een team dat voor staat een de laatste minuten geen tegendoelpunt wil krijgen.

6. Dos a cero

Is Spaans voor 2-0. Deze uitspraak verwijst naar de mystieke overwinning van de VS op Mexico met 2-0. In de kwalificatieduels van 2002, 2006, 2010 en 2014 won de VS altijd met 2-0 van Mexico. Ook in de knockout fase van 2002 won VS met 2-0 van Mexico.

7. Tiki-Taka

Tiki-Taka is een manier van voetballen, dat vooral gebruikt wordt door Spanje. Het is de bedoeling dat er kleine, korte passes worden gegeven om balbezit te houden. De spelers staan in een driehoek om de verdediging te verwarren en slaan dan opeens toe.

8. False 9

Een opstelling zonder een traditionele spits. De “9” verwijst naar rugnummer 9 die wordt toegekend aan een spits.

9. Dual national

Een speler die de mogelijkheid had om ook voor een ander land te spelen. Diego Costa is geboren in Brazilië, maar koos ervoor om te spelen voor het Spaanse elftal nadat hij er al vijf jaar woont.

10. Spelhervatting

De mogelijkheid om te scoren te komen nadat het spel even stil heeft gelegen. Dit kan zijn door een hoekschop, vrijetrap of ingooi.

11. Hold-up play

De techniek van een aanvaller om een lange bal vanuit achteren vast te houden zonder dat de tegenstander deze afpakt. Aanvaller worden vooral beoordeeld op hun doelpunten, maar een goede bal vastheid is ook mooi meegenomen.

12. Against the run of play

Als een elftal weet te scoren, ook al is de tegenstander veel beter. Er wordt dan veel verderdedigd en op de counteraanval gespeeld om toch een doelpunt te maken.

13. Gouden wissel

Een wissel speler die in het veld komt en ervoor zorgt dat zijn team wint of niet verliest.

14. Golazo

Een fantastisch doelpunt. Dit kan zijn een keihard knal van afstand, een doelpunt uit een onmogelijke hoek of mooi geplaatst schot.

david-luiz-golazo

Bron

15. In vorm

De beschrijving van een speler die de laatste tijd goed presteert is ‘in vorm’. Er wordt heel snel over een speler gezegd dat hij in- of uit vorm is.

16. Final third

Hier wordt de tegenstander onder druk gezet door veel naar voren te schuiven zodat je bijna bij het strafschopgebied van de tegenstander bent (laatste 1/3 stukje veld). De ruimtes zijn klein en het techniek level wordt omhoog geschroefd.