Na de fantastische overwinning op Spanje waar Oranje met het nieuwe 5-3-2-systeem speelde, was er de vraag hoe Van Gaal zijn mannen tegen Australië zou opstellen. Eerst werd er gedacht dat er als van ouds zou worden gespeeld met het 4-3-3-systeem omdat Jeremain Lens in plaats van Ron Vlaar met de beoogde basiself mee trainde.

Volgens De Telegraaf zal Oranje tegen Australië aantreden met het systeem waarmee ze tegen Spanje speelde, vijf verdedigers, drie middenvelders en 2 aanvallers. Dit is gebeurd in overleg met Arjen Robben en Wesley Sneijder. Zij vonden het een fijn systeem en zouden hier graag mee verder voetballen. Ron Vlaar zou blijven staan om de sterke Australische aanvaller, Tim Cahill, te keren.

In tegen stelling tot Oranje, verloor Australië de eerste groepswedstrijd met 3-1 van Chili. Mochten ze nog een kans willen maken op de volgende ronde, moeten ze vanavond winnen van het Nederlands elftal. Enkele Oranje spelers moeten tijdens dit duel uitkijken met het krijgen van gele kaarten. Van Persie, De Vrij en De Guzman kregen in de afgelopen wedstrijd al geel en worden het volgende duel geschorst mocht hier een tweede bij komen.

aus-ned1