Johan Cruijf wil het Nederlands elftal nog niet afschrijven voor het WK 2014, maar hij verwacht dat we niet zo ver zullen komen als bij het vorige WK. Hij was tijdens het programma Derksen & … erg kritisch over de ervaring van de huidige Oranje-selectie. Toch zag hij er, zoals altijd, ook het voordeel van in.

Doordat er voornamelijk met Eredivisie-spelers wordt gewerkt, ontbreekt er ervaring in de Europa League en┬áChampions League in de ploeg van Louis van Gaal. Dit veroorzaakt twijfel bij Cruijff over de vraag of het Nederlands elftal wel klaar is voor het WK. ‘Op dit moment nog niet, maar er zit nog een jaar tussen’, zei Cruijff tegen Derksen. Er is daarom volgens hem nog ruimte voor de spelers om zich verder te ontwikkelen. Alleen spelen maar weinig clubs in de Europa League, terwijl dat volgens Cruijff juist de makkelijkste manier is om bij te leren.

Aan de andere kant is het voordeel van deze situatie dat onze spelers niet zo oververmoeid zijn als de spelers van de rest van de landen. ‘Die spelen elke paar dagen en zijn aan het eind van hun Latijn als ze die kant op moeten. Dus zoals ik al vaker heb gezegd: elk nadeel heeft zijn voordeel. En je moet het maximale eruit halen’, besloot Cruijff.