De finish van de WK-voorrondes komt in zicht. Er zijn reeds 24 landen geplaatst, dus er zijn nog acht WK-tickets te vergeven. Maar welke landen zijn er op dit moment reeds geplaatst en welke landen maken nog kans op een WK-ticket?

Europa:

Zeker van WK (9): NEDERLAND, België, Duitsland, Spanje, Italië, Zwitserland, Rusland, Bosnië en Engeland.
Tickets nog te vergeven: 4 (Frankrijk/Oekraïne, Roemenië/Griekenland, Zweden/Portugal, Kroatië/IJsland)
Topscorer Europa: Robin van Persie (11 doelpunten)
Meeste doelpunten: Duitsland (36)

Nederland was als eerste land uit Europa zeker van het WK, waarna de andere landen snel volgden. Europa kent sowieso één debutant: Bosnië en Herzegovina. Daarnaast maken België en Rusland na een afwezigheid van twaalf land weer hun opwachting op het hoogste podium. Daarnaast lijkt het erop dat twee ‘grote’ landen het eindtoernooi niet zullen halen: Frankrijk en Portugal/Zweden. Frankrijk moet dinsdag een 2-0 nederlaag tegen Oekraïne goedmaken en ook Portugal en Zweden strijden nog om een WK-ticket.

Zuid-Amerika:

Zeker van WK (5): Brazilië, Argentinië, Chili, Colombia en Ecuador
Tickets nog te vergeven: maximaal 1
Topscorer Zuid-Amerika: Luis Suarez (11 doelpunten)
Meeste doelpunten: Argentinië (35)

In Zuid-Amerika vonden er geen grote verrassingen plaats. Brazilië is als organisator automatisch geplaatst voor het WK en ook Argentinië en Ecuador plaatsten zich redelijk gemakkelijk. Colombia, als nummer vier van de wereld, is er uiteraard ook bij. Daarnaast is Uruguay ook vrijwel zeker van het WK. Het team van Luis Suarez vernederde afgelopen week Jordanië met 5-0 en maandag wacht de return.

Brazilië is als organisator zeker van WK-ticket

Noord- en Midden-Amerika:

Zeker van WK (3): Verenigde Staten, Costa Rica, Honduras
Tickets nog te vergeven: maximaal 1
Topscorer Noord- en Midden-Amerika: Deon McCaulay (11 doelpunten)
Meeste doelpunten: Panama (31)

Panama, het land dat de meeste doelpunten maakte, is er niet bij op het WK. Dat komt mede doordat de Verenigde Staten (zeven zeges, één gelijkspel en twee nederlagen), onder leiding van bondscoach Jürgen Klinsmann, redelijk oppermachtig was. Honduras en Costa Rica zijn de twee landen die met de VS mee mogen naar het WK. Daarnaast maakt Mexico ook een goede kans op het WK. In de eerste play-off wedstrijd won het met 5-1 van Nieuw-Zeeland: de tweede wedstrijd lijkt dus een formaliteit.

Azië:

Zeker van WK (4): Japan, Iran, Zuid-Korea en Australië
Tickets nog te vergeven: maximaal 1
Topscorer Azië: Shinji Okazaki (8 doelpunten)
Meeste doelpunten: Iran, Japan en Jordanië (30)

Zuid-Korea en Japan zijn inmiddels niet meer weg te denken uit een WK. Deze landen zijn als sinds 1986 en 1998 onafgebroken aanwezig op het WK. Australië troefde Jordanië af in de strijd om de tweede plaats, en dat land speelt daarom play-off wedstrijden tegen Uruguay. Het verloor de eerste wedstrijd met 5-0, waardoor de kans op een WK-ticket redelijk verkeken is.

Afrika:

Zeker van WK (3): Nigeria, Ivoorkust, Kameroen
Tickets nog te vergeven: 2 (Egypte/Ghana, Burkina Faso/Algerije)
Topscorers Afrika: Asamoah Gyan, Mohamed Aboutrika, Mohamed Salah (6 goals)
Meeste doelpunten: Ghana (24)

Vooral de bekende landen uit Afrika spelen ook in 2014 weer mee met het WK: Nigeria, Ivoorkust en Kameroen. Alhoewel in de Afrika Cup de verschillen tussen de landen redelijk verkleind waren, zijn het toch de grootheden die meedoen op het WK 2014. Egypte, Ghana, Burkino Faso en Algerije maken in een onderling duel uit welke twee landen nog een WK-ticket zullen ontvangen.

Oceanië:

Zeker van WK: niemand
Tickets nog te vergeven: maximaal 1
Topscorer Oceanië: Georges Gope-Fenepej (8 goals)
Meeste doelpunten: Nieuw-Caledonië (36)

Sinds de ’transfer’ van Australië naar Azië heeft Nieuw-Zeeland het rijk voor zich alleen in Oceanië. Toch zullen zij komend jaar waarschijnlijk niet deelnemen aan het WK. Na één play-off wedstrijd lijkt de WK-droom al voorbij. In de eerste wedstrijd verloor het met 5-1 in en tegen Mexico, waardoor een WK-ticket ver weg lijkt.

 

Oefenwedstrijden voor het WK

Op 31 mei speelt het Nederlands Elftal tegen Ghana. Tickets voor Nederland Ghana zijn nu verkrijgbaar!
Op 4 Juni speelt ons team tegen Wales. Tickets voor Nederland Wales 4 juni 2014 nu zijn verkrijgbaar!