Volgende week zal de FIFA beslissen of de openingswedstrijd van het WK, op 12 juni 2014, nog wel in de Sao Paolo Arena gespeeld kan worden. Woensdag stortte een deel van het stadion in. Dat kostte drie mensen het leven. Het stadion in Sao Paolo was zo goed als voltooid. De FIFA-deadline zal op deze manier niet meer gehaald worden.

“Ik denk dat we met nieuwe deadlines zullen moeten werken. Vier maanden voor het WK moet dat stadion toch absoluut klaar zijn, want je moet nog dingen uittesten”, zegt de Belg Michel D’Hooghe, lid van het uitvoerend comité van de FIFA, in gesprek met Sporza.

“Anders moeten wij de kalender bekijken en ons afvragen of we die openingswedstrijd wel in Sao Paulo kunnen spelen. De vergadering van 3 december moet hier al duidelijkheid over brengen.”

Een plan-B is er niet, en met de WK-loting in het vooruitzicht maakt het dat niet gemakkelijker. Na de loting zullen de landen weten in welke stadions er gespeeld gaat worden. In de Sao Paulo Arena worden naast de openingswedstrijd drie groepsduels, een achtste en een halve finale afgewerkt.

De FIFA is ontevreden over de voortgang van de voorbereiding, zo maakt D’Hooghe duidelijk. “Iedereen zegt dat Brazilië hét land van het voetbal en het voetbalfeest is, maar wij merken in de organisatie dat het niet zo vlotjes loopt als we zouden willen. De FIFA is niet ongerust, maar wel bezorgd.”

Een plan-B heeft de wereldvoetbalbond niet. “Het zal wel gaan. Het is altijd hetzelfde bij die WK’s. Enkele weken vooraf vraagt men zich af hoe men erin slaagt om alles in orde te brengen.”

Op 6 december vindt de WK-loting plaats. Dan weet onder anderen het Nederlands elftal in welke stadions het zal spelen. In de Sao Paulo Arena worden naast de openingswedstrijd drie groepsduels, een achtste en een halve finale afgewerkt.