De afgelopen dagen is er veel gesproken over de FIFA-ranglijst en de groepshoofdstatussen die aan de hand van deze ranglijst worden uitgedeeld. Voor Oranje wordt het zeer lastig om nog groepshoofd te worden. Daar is verlies van Uruguay tegen Jordanië voor nodig en een hoger cijfer achter de komma op de wereldranglijst dan Italië.

Nederland is dus vrijwel zeker niet geplaatst tijdens de loting, waardoor we beter rekening kunnen gaan houden met de landen die we in dat geval gaan tegenkomen in de groepsfase. Gekeken naar die landen zou het allemaal wel eens goed kunnen uitpakken voor het Nederlands elftal.

Als Uruguay van Jordanië wint, kan er een redelijk beeld worden geschetst van de poule-indeling. Deze indeling wordt deels gebaseerd op geografische criteria. In pot 1 komen de acht groepshoofden: de top 7 op de FIFA-ranglijst plus het gastland Brazilië. Europa krijgt, om te voorkomen dat drie Europese landen samen één poule vormen, haar eigen pot, namelijk pot 4. Afrika en Zuid-Amerika gaan samen in pot 2, en Noord- en Midden-Amerika gaan samen met Azië en Oceanië in pot 3.

Oranje zal hoe dan ook een land uit pot 1 loten, wat dus een land uit de top 7 van de wereld is of Brazilië. In pot 4 kunnen we echter alle overige Europese landen verwachten, waaronder Engeland, Rusland, Portugal en Frankrijk. Deze landen zal Oranje dus ontlopen.

De volgende indeling kan dus worden gemaakt aan de hand van de FIFA-ranking, er vanuit gaande dat de WK loting op de dezelfde manier gaat verlopen als in 2010.

 

POT 1 POT 2 POT 3 POT 4
Brazilië Costa Rica Chili Nederland
Spanje Honduras Ecuador Italië
Argentinië Verenigde Staten Tunesië/Kameroen Rusland
Duitsland Australië Ghana/Egypte Bosnië-Herzegovina
Colombia Iran Ivoorkust/Senegal Engeland
België Japan Burkina Faso/Algerije Winnaar play-offs Europa
Uruguay Zuid-Korea Ethiopië/Nigeria Winnaar play-offs Europa
Zwitserland Mexico/Nw-Zeeland Winnaar play-offs Europa Winnaar play-offs Europa