Zoals helaas al bekend is geworden, zal het Nederlands elftal zeer waarschijnlijk geen groepshoofd zijn tijdens de WK-loting.  De enige kans om nog groepshoofd te worden, is als Uruguay de play-offwedstrijden tegen Jordanië niet weet te winnen, alhoewel die kans vrij klein is. Het is daarom goed mogelijk dat het team van Louis van Gaal op een grootmacht als Spanje, Argentinië, Duitsland of Brazilië zal stuiten. Zwitserland, België, Colombia en dus waarschijnlijk Uruguay zijn de andere groepshoofden. Dat Nederland waarschijnlijk in een mindere pot belandt, komt door de lucratieve oefencampagne die afgelopen zomer in Azië plaatsvond. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws

In juni werden de oefenwedstrijden tegen China en Indonesië afwerkt, die voor Oranje erg lucratief waren. Beide wedstrijden werden gemakkelijk gewonnen, maar waren niet goed voor de FIFA wereldranglijst van het Nederlands elftal. De KNVB liet in een reactie aan RTL weten dat de tegenstanders bij oefenwedstrijden niet gekozen worden op basis van de FIFA-wereldranglijst. De KNVB vindt de sportieve en strategische uitgangspunten namelijk zwaarder wegen. Hierdoor loopt Oranje naar alle waarschijnlijkheid dus de status als groepshoofd mis. De vraag is nu of het nu goed of slecht voor Oranje is dat ze deze beschermde status misloopt.

De zeges op Indonesië en China leverden relatief weinig punten op en hebben daardoor het gemiddelde naar beneden gehaald. Zonder de lucratieve trip zou het puntentotaal uitkomen op 1176,94, waarmee Nederland België, Uruguay en Zwitserland voorbij zou gaan en vijfde zou komen te staan. “Dat de ranking nu voor Nederland zo heeft uitgepakt is feit. Nederland zal hierdoor waarschijnlijk geen groepshoofd zijn bij het aanstaande WK. Dat neemt niet weg dat in welke poule je ook terecht komt, je wedstrijden moet winnen om verder te komen”, aldus de KNVB.