Jan Boskamp is blij dat zowel Nederland als België, zijn tweede vaderland, zich hebben weten te plaatsen voor het WK 2014 in Brazilië. Over wie hij hoger inschat, is de oud-voetballer, -trainer en analist zeer duidelijk. 

‘Ik heb de Rode Duivels als ploeg lange tijd beter gevonden dan Oranje, dat de laatste tijd echter weer wat sterker wordt’, zei hij tegen Sportschrijvert.nl. Verder zei hij dat de Belgen een hecht en compleet elftal hebben met kracht snelheid, techniek, lengte, tactisch inzicht, scorend vermogen, sterke verdediging en goed middenveld. ‘Ik zie eigenlijk geen zwakke plek’.

België gaat volgens Boskamp dan ook ver komen op het WK in Brazilë.  ‘Ze zouden bij de laatste acht moeten kunnen komen’, zei Boskamp.

De competities van de beide landen zouden niet erg van elkaar verschillen. De Nederlandse competitie is inmiddels net zo goed als die in België volgens Boskamp. ‘De Eredivisie is leuk omdat de eerste zeven aan elkaar zijn gewaagd, maar de kwaliteit is minder dan een aantal jaren geleden. Spelers vertrekken op steeds jongere leeftijd naar het buitenland, een tendens die in België al langer aan de gang is.’

De Belgen zijn volgens hem erg trots en enthousiast over de plaatsing van de Rode Duivels voor het WK 2014. ‘De mensen hier zijn helemaal gek, joh. De laatste keer dat ik iets vergelijkbaars meemaakte, was in 1986, toen de Grote Markt in Brussel vol stond na die vierde plaats op het WK van Mexico.’ Net als toen is de nationale ploeg nu een hype geworden. Zo zijn er ook veel supporterclubs ontstaan, terwijl er twee jaar geleden bijna geen enkele waren. ‘Dus ja, het enthousiasme is enorm en het zelfbewustzijn toch ook. Er is bravoure, eindelijk.’