Regerend wereldkampioen is al na twee wedstrijden in de groepsfase uitgeschakeld voor het grote toernooi. Na het verlies van 5-1 tegen Oranje en 2-0 tegen Chili is er geen mogelijkheid meer tot het bereiken van de achtste finale en kunnen ze na de wedstrijd tegen Australië naar huis. Met deze twee wedstrijd heeft Spanje een doelsaldo van 1-7 (-6)

Oranje is dankzij de zege op Australië door naar de volgende ronde en heeft zelf aan een gelijkspel tegen Chili genoeg om eerste te worden in de groep.

Van Spanje werd door vele nog steeds gezien als kanshebbers op de WK titel. Na afgelopen vrijdag kwam hier snel verandering in. Spanje moest winnen tegen Chili om een kans te behouden op de volgende ronde. Tegen Chile waren twee veranderingen ten opzichte van tegen Oranje. Piqué en Xavi zaten op de bank en Martínez en Pedro stonden in de basis. Dit moest zorgen voor meer snelheid en dynamiek in de ploeg, dit was niet te zien in het spel.

Al in de ’19 minuut kwam Spanje op achterstand door een snelle aanval van Chili en het doelpunt van Eduardo Vargas. Hierna werd het spel van Spanje niet beter. Nét voor rust kwamen de Chilenen werd voor het doel met een vrijetrap van Alexis Sánchez. Deze werd gekeerd door de doelman, Iker Casillas maar de rebound ging erin door charles Aranguiz.

Door deze twee verloren lijkt er een eind gekomen aan het tika taka spel van Spanje. Vanaf 2008 domineerde Spanje de velden en werd in 2008 en 2012 Europeeskampioen en in 2010 Wereldkampioen.