Vanavond worden de eerste wedstrijden in de Europese play-off wedstrijden gespeeld, waarbij er gestreden wordt voor een WK-ticket. Vrijdagavond zullen de eerste play-off wedstrijden op het programma staan. De return zal plaatsvinden op dinsdag 19 november.

20.00 uur: IJsland – Kroatië
IJsland werd tweede in de kwalificatiereeks en was daardoor geplaatst voor de play-off wedstrijden voor het WK 2014. Een unicum, voor het land met zo’n 300.000 inwoners. Een plaatsing is alleen nog alles behalve zeker. IJsland speelt tegen het ijzersterke Kroatië, die tweede werden achter het geplaatste België. De Kroaten hebben met Luca Modric (Real Madrid) en Mario Mandzukic (Bayern München) enkele topspelers in de gelederen, terwijl IJsland het moet doen met Eredivisie-spelers Alfred Finnbogason (Heerenveen), Johann Gudmunsson (AZ), Kolbeinn Sightorsson (Ajax) en Viktor Palsson (NEC).

De wedstrijd zal in barre omstandigheden gespeeld worden, aangezien er flinke kou en sneeuw gemeld is in IJsland. Alhoewel deze weersomstandigheden alles behalve fijn zijn, kan het IJsland helpen een goed resultaat te halen en daardoor voor het eerst een WK te bereiken.

20.45 uur: Portugal – Zweden

De meest besproken barragewedstrijd is de wedstrijd tussen Portugal en Zweden, een clash tussen de twee grootheden Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic. Voor Zweden was het te verwachten dat ze play-off wedstrijden zouden moeten spelen, aangezien Duitsland in hun poule zat. Portugal, daarentegen, werd tweede achter Rusland.

Zowel Cristiano Ronaldo alsook Zlatan Ibrahimovic zijn op dreef bij hun club. Ze scoorden namelijk allebei drie maal afgelopen weekend, en lijken dus klaar voor de grote clash. Alhoewel Portugal op het oog een sterkere ploeg heeft dan Zweden, lijken verschillende critica het met elkaar eens dat Zweden de meeste kans maakt op het behalen van het WK 2014.

20.45 uur: Griekenland – Roemenië 

Griekenland eindigde als tweede in de poule, achter Bosnië-Herzegovina. Beide landen eindigde met exact evenveel punten (25), maar aangezien Griekenland een slechter doelsaldo had (+8 tegenover +26), werd het duidelijk dat Griekenland de play-offs in moest. Ook Roemenië werd tweede, achter het Nederlands elftal. Na een spannend slot behaalde Roemenië toch de play-offs, ten koste van Hongarije en Turkije.

Piturca, de bondscoach van Roemenië, heeft via de media de favorietenrol in de schoenen van de Grieken geschoven. De oefenmeester zal het moeten stellen zonder de geblesseerde aanvoerder, Chiriches en Mutu. Laatstgenoemde werd gepasseerd. De Grieken haalden er juist weer een scorende spits bij: Teofanis Gekas.

20.45 uur Oekraïne – Frankrijk
Oekraïne werd met 21 punten tweede in poule H, op 1 punt achter Engeland. Frankrijk werd uiteraard ook tweede, maar haalde slechts 17 punten uit acht wedstrijden. Hierdoor werd Frankrijk op drie punten achterstand tweede achter Spanje. Frankrijk heeft met spelers als Samir Nasri (Manchester City) en Karim Benzema (Real Madrid) verschillende grote namen in de ploeg, terwijl Oekraïne het meer moet hebben van het teambelang.

De historie spreekt in het voordeel van de Franse ploeg, en ook Karim Benzema (spits van Frankrijk) is zeker dat Frankrijk zich zal plaatsen. Uit de laatste vier wedstrijden wist Frankrijk drie keer te winnen (0-2, 1-4 en 2-0) en speelde het 1 keer gelijk. Het lijkt er dus op dat Frankrijk de beste papieren voor het WK heeft.