In Zürich staat morgen een vergadering gepland van het uitvoerend comité van de FIFA, om de mogelijkheden te bespreken om het WK 2022, dat in Qatar gehouden wordt, te verplaatsen naar de winter. In de zomer is het in Qatar namelijk te warm (met temperaturen tot 50 graden Celsius) om te voetballen. Qatar is bereid om het WK 2022 naar de winter te verplaatsen.

WK 2022 wellicht in de winterNormaal wordt het WK 2022 in juni en juli gespeeld, maar door de extreme hitte is het te warm voor spelers en supporters. Daarom is de FIFA nu in conclaaf om het WK naar de winter te verplaatsen. Toch blijft het gastland ervan overtuigd dat door de ‘nieuwste en ook nog milieuvriendelijke koeltechnieken’ spelers en toeschouwers niets te vrezen hebben van de extreme hitte in de zomer.

“Als de voetbalwereld overeenstemming weet te bereiken om uit te wijken naar een andere datum, dan kunnen we daarmee akkoord gaan”, liet het organisatiecomité van het gastland weten. “Dat zou niet van invloed zijn op onze planning en voorbereiding.”

Een verplaatsing naar de winter zal op flink wat kritiek van de grote competities stuiten. De commerciële belangen van deze competities zijn te groot om het WK 2022 zomaar naar de winter te verplaatsen. Tom Knipping van Voetbal International denkt dat de FIFA geen keuze heeft en het WK zal moeten verplaatsen, ook al zal dit flink wat kritiek opleveren. Wat vind jij hiervan?