Twee weken werd bekend gemaakt dat het stadion van de openingswedstrijd, Arena de Sao Paolo, bijna af is. Ruim zes maanden voordat het WK voetbal in Brazilië zal beginnen, ligt de bouw van twee WK-stadions achter op het geplande schema. Het betreft de stadions in de speelsteden Manaus en Cuiabá, waar men zelfs de FIFA-deadline niet gaat halen.

De wereldvoetbalbond FIFA eist dat alle stadions op 15 december 2013 worden opgeleverd, maar in bovengenoemde speelsteden gaat dit een moeilijk verhaal worden. Vooral Cuiabá kampt met ernstige problemen. Daarnaast wordt er in Manaus een stadion ontwikkeld dat plaats gaat bieden aan zo’n 42.000 toeschouwers. Het project loopt echter ver achter op schema, met een dak dat nog de juiste ondersteuning moet krijgen en de helft van het aantal stoelen dat nog niet geplaatst is.

Het stadion kost zo’n 220 miljoen euro. Aan belastinggelden welteverstaan. Het team dat normaal zijn wedstrijden in dit stadion speelt, Nacional, trekt normaliter amper 3.000  bezoekers. Toch zijn de besturen er heilig van overtuigd dat het WK-stadion de bezoekersaantallen een boost zal geven.

‘We zullen klaar zijn tussen 15 en 20 januari’, zegt projectleider Mauricio Guimaraes. Daarnaast geeft de projectleider aan dat er zelfs niet genoeg hotelkamers zijn. ‘Er zullen overigens niet genoeg hotelkamers zijn voor de fans, maar dat zal de stad wel oplossen.’