Gedurende de maanden oktober en november zijn er op de Facebook van Oranje WK 2014 verschillende afbeeldingen geplaatst met de vraag welke speler er op die plaats het beste zou passen. Dit heeft geleid tot het ideale elftal van Oranje. 

Keeper: Maarten Stekelenburg
Het publiek op Facebook was niet erg eensgezind, alhoewel het grootste deel toch voor Maarten Stekelenburg koos. Stekelenburg keept op dit moment bij Fulham, nadat hij een tijdje geblesseerd is geweest. Door zijn blessure is hij enige tijd uit de roulatie geweest en hierdoor belandde hij ook bij bondscoach Louis van Gaal op een zijspoor. Na Maarten Stekelenburg zag het Facebook-publiek Jasper Cillessen het liefst als tweede keeper, derde werd Tim Krul.

Rechtsback: Daryl Janmaat
Over de rechtsback-positie was iedereen het al redelijk gauw eens: Daryl Janmaat. Janmaat speelt op dit moment bij Feyenoord, waar hij de laatste wedstrijden iets minder keept. Onder Louis van Gaal is Janmaat al een tijdje eerste keuze, alhoewel Gregory van der Wiel en Ricardo van Rhijn er wel aankomen. Deze twee werden dan ook respectievelijke tweede en derde in de verkiezing.

Centrale verdedigers: Jeffrey Bruma en Ron Vlaar
Ook hier was het Facebook-publiek het al gauw over eens. Jeffrey Bruma speelt op dit moment een prima seizoen bij PSV. Ron Vlaar is daarnaast vaste keus bij Aston Villa en tevens aanvoerder. Toch zijn deze keuzes redelijk apart: bondscoach Louis van Gaal kiest normaliter voor de twee Feyenoord-verdedigers: Bruno Martins Indi en Stefan de Vrij.

Linksback: Alexander Büttner
Ook deze keuze is redelijk opvallend: Alexander Büttner komt nauwelijks voor in de plannen van bondscoach Louis van Gaal. Alexander Büttner speelt op dit moment bij Manchester United, maar maakt niet al te veel minuten. Vandaar dat Van Gaal waarschijnlijk hem vooralsnog niet oproept. De bondscoach kiest normaliter doorgaans voor Daley Blind of Jetro Willems.

Centrale middenvelders: Kevin Strootman en Nigel de Jong
Twee logische keuzes. Beide centrale middenvelders maken furore in de Serie A: Kevin Strootman doet het geweldig bij AS Roma en Nigel de Jong speelt vrijwel iedere week bij AC Milan. Stijn Schaars en Leroy Fer werden genoeg als eerst vervanger.

Aanvallende middenvelder: Wesley Sneijder
Een andere opvallende keuze vonden wij de nominatie van Wesley Sneijder. Wesley Sneijder kreeg nogal van kritiek, niet alleen van bondscoach Louis van Gaal. Doorgaans krijgt Rafael van der Vaart ook de voorkeur boven Sneijder, maar het Facebook-publiek ziet liever Sneijder als aanvallende middenvelder in het ideale elftal.

Rechsbuiten: Arjen Robben
Arjen Robben, niet meer weg te denken uit het Nederlands elftal. Met zijn geweldige acties is hij een gevaar voor iedere tegenstander. Dat vonden jullie ook. Sinds de komst van Pep Guardiola maakt ook Robben nog steeds zijn minuten bij Bayern München en is hij steeds vaker trefzeker. Robben is daarom één van de vaste kern op het WK.

Spits: Robin van Persie
Over de spitspositie was vrijwel geen discussie: Robin van Persie is de man die we nodig hebben. Robin sukkelt de laatste tijd met een paar blessures en mistte daardoor ook de laatste oefenwedstrijden. In de laatste kwalificatiewedstrijden wist Van Persie zich zelfs te kronen tot topscorer allertijden. Hij ging hierdoor Patrick Kluivert langs op de eeuwige ranglijst.

Linksbuiten: Memphis Depay
Memphis Depay maakte nog niet zo lang geleden zijn eerste minuten voor Oranje. Toch wordt hij gezien als de ideale linksbuiten van Oranje, ten faveure van Jeremain Lens. Lens werd wel gezien als waardige reserve-linksbuiten.

UPDATE – 10 april 2014

Er bleek na de laatste oefenwedstrijd en de verschillende blessures toch onenigheid te zijn over het ideale elftal van Oranje. Nader onderzoek wees uit dat volgens jullie dit de nieuwe opstelling zou moeten zijn:

Keeper: Jasper Cillessen – Ajax

Rechtsback: Gregory van der Wiel – Paris Saint-Germain
Centrale verdediger: Ron Vlaar – Aston  Villa
Centrale verdediger: Virgil van Dijk – Celtic
Linksback: Alexander Büttner – Manchester United

Centrale middenvelder: Nigel de Jong – AC Milan
Centrale middenvelder: Wesley Sneijder – Galatasaray
Aanvallende middenvelder: Robin van Persie – Manchester United

Rechtsbuiten: Arjen Robben – Bayern München
Spits: Klaas-Jan Huntelaar – Schalke 04
Linkersbuiten: Memphis Depay – PSV