Het WK voetbal brengt meer teweeg dan alleen een stijgende verkoop van televisies en vliegtickets. Er zouden binnenshuis namelijk ook meer klappen worden uitgedeeld tijdens de wereldkampioenschappen. Dit heeft een Britse studie aangetoond die het huiselijk geweld tijdens de laatste drie WK’s (2002, 2006 en 2010) onder de loep nam.

Het onderzoek is gebaseerd op de cijfers uit het Engelse graafschap Lancashire. Het onderzoek toonde aan dat in de dagen na een verloren wedstrijd van Engeland op het WK, een toename van 38 procent was te zien in het aantal gevallen van huiselijk geweld. Bij winst of gelijkspel steeg dit aantal opvallend genoeg ook, maar dan met 26 procent. Er kan ook gesproken worden van een ‘morning after’-effect , omdat de dag na de wedstrijd van het nationale team van Engeland, een toename van 11 procent werd vastgesteld.

In het graafschap vinden op een normale dag zo’n 58 gevallen van huiselijk geweld plaats, terwijl dit op dagen dat Engeland speelt, oploopt naar 79 gevallen per dag. Wanneer de Engelsen in het weekend spelen neemt het aantal incidenten nog eens extra toe.

Volgens een politieagent, die getuigt in het onderzoeksrapport, slaat vreugde en verwachting tijdens het WK gemakkelijk om in wanhoop en conflict. De toename van geweld zou zelfs met de jaren erger worden. Werden in 2002 nog gemiddeld 64 gevallen van huiselijk geweld op een speeldag geteld, waren dit er in 2010 al 99.  Er zouden echter verschillende factoren bijdragen aan dit fenomeen.

De hogere temperaturen in de zomer (het WK is altijd in de zomer) en de toegenomen alcoholconsumptie zouden ook bijdragen aan het huiselijk geweld. Daarnaast worden zaken als mannelijkheid, rivaliteit en agressie intenser tijdens het toernooi. Het is dus moeilijk te zeggen dat het WK de veroorzakende factor is, maar het toernooi zorgt in ieder geval wel voor een concentratie van risicofactoren in een korte periode.

Ook meer eenvoudige elementen kunnen een rol spelen, zoals de discussie op welk programma de Tv moet worden afgestemd.