Michel Platini, die op dit moment voorzitter van de UEFA is, wilt het aantal deelnemende landen aan een WK voetbal verhogen naar 40. Vanaf 2018 zouden er in plaats van 32 landen dus 40 landen moeten deelnemen aan het WK. Hij zei dit als reactie op het pleidooi van FIFA-voozitter Sepp Blatter, die meer WK-tickets wilt reserveren voor landen uit Afrika en Azië. Dit zou dan weer ten koste kunnen gaan van de landen uit Europa en Amerika.

Michel Platini is er van overtuigd dat een WK met veertig landen goed is voor iedereen. “Ik ben het helemaal met Blatter eens dat we meer Afrikaanse en Aziatische teams willen zien op het toernooi”, zei de Fransman. Volgens hem duurt een WK slechts drie dagen langer als je acht landen toevoegt aan een WK. In plaats van minder Europese landen mee te laten doen, is het noodzaak om naar 40 landen te gaan.

Door de eventuele verhoging van het aantal deelnemende landen zouden er twee Aziatische en twee Afrikaanse landen extra kunnen meedoen. De andere vier plaatsen zouden dan verdeeld moeten worden onder Noord- en Midden Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Oceanië. In 1998 werd het deelnemersveld voor het laatst verhoogd, toen 32 in plaats van 24 landen mochten meedoen. Tot en met 1978 lag dit aantal op 16.