Vermoedelijke opstelling Nederland - Oekraine

Het Nederlands elftal kwam op 12 juli 2014 voor het laatst in actie op een eindtoernooi. Vanavond, exact zeven jaar na de geweldige wedstrijd Nederland – Spanje, gaat voor Oranje het EK van start met een wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA tegen Oekraïne (21.00 uur). Nederland treft direct de zwaarste tegenstander van de poule. Op donderdag neemt Oranje het op tegen Oostenrijk, volgende week maandag is Noord-Macedonië de tegenstander.

Aan de kant van Oranje is het ontbreken van aanvoerder Virgil van Dijk een groot gemis. Cillessen is er door een positieve coronatest niet bij, terwijl Van de Beek de EK-selectie heeft verlaten vanwege een aanhoudende liesblessure. Voor het duel met Oekraïne was Matthijs de Ligt lange tijd het enige vraagteken, maar ook voor hem komt de wedstrijd tegen Oekraïne te vroeg.

Zaterdag maakte bondscoach Frank de Boer bekend dat Stekelenburg vooralsnog de eerste keeper is. Achterin kiest de Boer voor vijf verdedigers, het nieuwe systeem. Hij noemde het in de persconferentie zaterdag opvallend genoeg niet 5-3-2, maar 3-5-2. Op het middenveld kiest hij voor Wijnaldum en De Jong, aangevuld met De Roon. Voorin zullen Depay en Weghorst het aanvalsduo vormen. Kan Depay een rol spelen in de topscorerslijst van EURO2020?

Vermoedelijke opstelling Nederland: Stekelenburg; Dumfries, Timber, De Vrij, Blind, Wijndal; De Roon, Wijnaldum, F. De Jong; Weghorst, Depay

Vermoedelijke opstelling Oekraïne: Bushchan; Karavaev, Zabarnyi, Matviyenko, Mykolenko; Zinchenko, Sydorchuk, Malinovskyi; Yarmolenko, Yaremchuk, Zubkov