Luxeprobleem voor De Boer

Oranje staat na twee wedstrijden op de eerste plek en is al zeker van groepswinst, na de 2-0 overwinning op Oostenrijk. Hierdoor heeft Oranje zich geplaatst voor de achtste finales en zal het op zondag 27 juni om 18.00 uur in Budapest aantreden tegen de beste nummer 3 van groep D, E of F. Maar eerst wordt er nog tegen Noord-Macedonië gespeeld. Tijd voor de eerste conclusies.

Verdediging staat met De Ligt als een huis

Waar het tegen Oekraïne achterin nog niet al te best stond, stond de verdediging tegen Oostenrijk als een huis. Het team bleef nu compacter en zakelijker bij een nieuwe 2-0 voorsprong. Of dat ook lukt tegen toplanden is afwachten, maar dat het centrale trio De Ligt, Blind en De Vrij potentie heeft, is een ding dat zeker is.

Vijf goals en één speler bij alle vijf betrokken: Denzel Dumfries

Denzel Dumfries, een rechtsback die altijd al een ontzettende drive naar voren heeft, geeft verrassend schwung aan Oranje. De teller voor Oranje staat nu op vijf goals en Dumfries was bij alle vijf betrokken. Zijn 2-0 gisteravond in combinatie met Donyell Malen had nog een speciaal tintje; de eerste ‘PSV-goal’ sinds 2004.

Koppel Memphis / Weghorst nog niet op z’n best

Beide spitsen hebben al een doelpunt meegepikt, dus je zou zeggen dat beide spitsen het redelijk goed doen. Dat gevoel ontbreekt nog bij Memphis en Weghorst, die nog niet altijd even scherp ogen. Memphis is geforceerd op zoek naar acties en goals. Hij wil zó graag dat het tegen hem werkt. Weghorst, bij velen de publiekslieveling, lijkt ook nog wat onwennig. Malen klopt al aan de deur, zeker na de goede invalbeurt tegen Oostenrijk.