Depay Barcelona

De UEFA heeft vlak voor het begin van het EK voetbal het prijzengeld met ruim 40 miljoen gereduceerd. Door de coronacrisis is er minder geld beschikbaar om uiteindelijk te verdelen over de EK-landen. Het totaalbedrag dat de UEFA gedurende het EK uitkeert is volgens het AD 331 miljoen euro.

Het blijft echter een record: vijf jaar geleden bij het EK in Frankrijk, waaraan destijds voor de eerste keer 24 landen meededen, betaalde de UEFA 301 miljoen euro uit aan de deelnemers. De Europees kampioen kan deze zomer rekenen op een vergoeding van maximaal 28,25 miljoen euro, waarbij de drie groepswedstrijden wel gewonnen dienen te worden. Bij het EK in 2016 was de maximale vergoeding ‘slechts’ 27 miljoen.

Elk EK-land ontvangt 9,25 miljoen euro aan startgeld. Een overwinning in de groep levert 1 miljoen euro op en een gelijkspel is goed voor een half miljoen. De UEFA beloont kwalificatie voor de achtste finales met een bedrag van 1,5 miljoen, voor de kwartfinales met 2,5 miljoen en voor de halve finales met 4 miljoen. De winnaar van de EK-finale krijgt 8 miljoen en de verliezer 5 miljoen.