Nederland - Griekenland

Dat Oranje het huidige EK mist weet iedereen, maar waar ligt het nou eigenlijk aan? Door welke redenen zijn wel er niet bij in Frankrijk? Is het bondscoach Danny Blind die het elftal niet op de rit heeft gekregen? Wij zetten de 7 belangrijkste redenen op een rij.

1. Zwakke verdediging

Als er iets duidelijk is geworden tijdens de kwalificatiereeks van het EK, is het dat de Nederlandse defensie vaak zo lek als een mandje bleek. Zeker na de blessures van Ron Vlaar en Stefan de Vrij werd de verdediging alsmaar zwakker. Dat er geen krachtige vervangers opgeroepen werden komt simpelweg door het feit dat Nederland momenteel niets beters heeft.

2. Geen spelers in vorm

Wie behaalde echt een absolute topvorm tijdens de kwalificatie voor het EK? Eigenlijk helemaal niemand. De enige speler die redelijk constant wist te presteren was Arjen Robben. Door blessures speelde de speler van Bayern München echter niet elke wedstrijd. Het feit dat teveel spelers uit vorm waren tijdens de kwalificatie, is nog een belangrijke reden.

3. Stress rondom bondscoaches

Oranje begon de kwalificatiereeks onder bondscoach Guus Hiddink. De eerste wedstrijd tegen Tsjechië op 9 september ging direct verloren met 2-1. Na 5 wedstrijden heeft Oranje slechts 7 punten, en de zorgen waren nog niet heel groot, maar de twijfels begonnen toe te slaan. Na het uitblijven van goed voetbal en betere resultaten werd Hiddink vervangen door DannyBlind. De oefenmeester kreeg Oranje niet op de rit en na 10 kwalificatiewedstrijden eindigde Oranje (13 punten) als vierde achter Turkije (18 punten).

4. Gebrek aan afmakers

Waar de verdediging vaak zo lek als een mandje bleek, ontbrak het voorin ook vaak aan doelpunten. Vooral Robin van Persie haalde bij lange na niet zijn vorm van de voorgaande jaren en een goed alternatief bleek niet aanwezig. Welke nieuwe spits had Oranje uit de brand kunnen helpen?

“Een spits als Vincent Janssen was in ieder geval een verademing geweest. In de 10 kwalificatiewedstrijden werd er 17 keer gescoord.” Aldus Tom van Voetbalweddenschap.net.

5. Te weinig ‘grote spelers’

Een aantal jaar geleden speelde het gros van het Nederlands elftal nog bij de grotere clubs in Europa. Deze spelers maakten niet alleen deel uit van de selectie, maar bleken ook belangrijke spelers. Neem Wesley Sneijder bij Inter en Real Madrid of een Ruud van Nistelrooy bij Manchester United. Bij de selectie van het Nederlands elftal ontbrak het aan spelers die het team op sleeptouw konden nemen. Van het kaliber sleutelspelers heeft Oranje er momenteel (te) weinig. Memphis Depay ‘speelt’ weliswaar bij Manchester United, maar is inmiddels een wisselspeler en komt niet aan zijn vorm die hij bij PSV haalde. Daarnaast zijn veel spelers nog jong en dragen zij geen ploeg, iets wat ook zijn doorwerking heeft in Oranje.

6. Moeite met middelmaat

Op papier is groep A van de kwalificatie er eentje waarin iedereen Oranje als nummer 1 of 2 in zou vullen van tevoren. Letland, Kazachstan, Tsjechië, IJsland en Turkije zijn landen waarvan Oranje hoort te winnen. Zelfs bij de ‘slechtste’ landen in de poule wist Nederland niet te overtuigen. Zo werd er verloren van IJsland er wist Oranje in Kazachstan ternauwernood te winnen met 2-1. Alleen de met 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Letland was overtuigend.

7. Teveel wedstrijden verloren

Het lijkt heel simpel, maar het is misschien wel de belangrijkste reden. Van de 10 wedstrijden in tijdens de kwalificatie voor het EK in Frankrijk, gingen er 5 wedstrijden verloren. De helft is teveel, zeker gezien de poule waarin Nederland speelde. Zo gingen beide ontmoetingen tegen de Tsjechen verloren en wist Oranje ook niet te winnen in de tweeluik tegen Turkije.

Welke van deze 7 redenen weegt volgens jou het zwaarst? Wil jij op de hoogte blijven van de wedstrijden van Oranje en nog veel meer voetbalwedstrijden? Schrijf je dan in op http://matches.football/ en mis niets!