De FIFA-ranglijst is bepalend voor de keuze van de WK-groepshoofden voor het WK 2014. Brazilië krijgt als gastland direct een rol als groepshoofd en staat als nummer acht op de lijst. Daarnaast zullen de zeven hoogst geplaatste landen in de maand oktober ook groepshoofd worden.

Het comité van de wereldvoetbalbond heeft dat afgelopen vrijdag besloten. Nederland dreigt net buiten de boot te vallen met de huidige negende plaats. Prestaties op vorige WK’s  worden niet meer meegewogen, terwijl dit in het verleden wel het geval was. Dit is nadelig aangezien Nederland tijdens het vorige WK in Zuid-Afrika tot de in finale wist te komen.

Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld België en Colombia, die op het vorige WK niet eens van de partij waren, door hun huidige ranking bij de loting als groepshoofd in de koker zullen gaan. De top zeven van de wereldranglijst van FIFA ziet er op dit moment als volgt uit:

  1. Spanje
  2. Argentinië
  3. Duitsland
  4. Italië
  5. Colombia
  6. België
  7. Uruguay

Brazilië staat op nummer acht, gevolg door Nederland. De eerstvolgende ranglijst zal op 17 oktober worden gepresenteerd. Voor die tijd zal Nederland nog twee kwalificatieduels spelen tegen Hongarije en Turkije.