Louis van Gaal kijkt uit naar de gespannen sfeer die vanavond te voelen zal zijn in het Sükrü Saracoglu-stadion in Istanbul. Hij wil zien hoe de jongens die een dergelijke sfeer nog niet vaak hebben meegemaakt, zullen omgaan met de druk. Het WK-kwalificatieduel van Oranje tegen Turkije is daarom een goede test voor het team.

”In Brazilië zal de sfeer namelijk niet anders zijn”, zei Van Gaal. Bij een uitwedstrijd tegen Besiktas koos hij als trainer van Ajax ervoor om vlak bij het stadion te gaan zitten. Hierdoor kon zijn team sneller in de beleving van de wedstrijd komen, aangezien de chaos al om 8 uur s’ochtends begint.

“Het publiek hier in Turkije is ongelooflijk. Als voetballer vond ik dat zelf prachtig, ik had er niet zo’n moeite mee. Op dit moment merk ik ook niets aan de groep, maar dat moet je nooit als waarheid opvatten. Morgen is pas de dag van de waarheid.”

Tegen de Turkse journalisten vertelde Van Gaal dat zij erop konden rekenen dat Roemenië als tweede zal eindigen in groep D. De Roemenen maken volgens hem meer kans op de tweede plaats, omdat hij ervan overtuigd is dat Oranje Turkije zal verslaan.

Turkije en Roemenië hebben beide zestien punten uit negen duels. Op basis van een beter doelsaldo staan de Turken nu tweede. Komende dinsdag zal Nederland tegen Turkije spelen, terwijl Roemenië het opneemt tegen Estland. Van Gaal benadrukt dat winnen tegen de Turken erg belangrijk is om punten te scoren voor de wereldranglijst.