Zoals bekend is Nederland geen groepshoofd tijdens het WK 2014 in Brazilië. Mede hierdoor moeten we het daardoor opnemen tegen wereldkampioen Spanje. In de aanloop van het EK 2016 in Frankrijk heeft Nederland echter wel een beschermde status. Opvallend is dat dit voor België niet het geval zal zijn. 

Hoewel de Belgen groepshoofd zijn op het WK 2014, zullen zij op 23 februari 2014 tijdens de loting voor het kwalificatietoernooi voor het EK 2016 in pot twee terecht komen. Dit heeft de UEFA bekendgemaakt. De Europese voetbalbond maakt dus geen gebruik van de ranglijst die FIFA heeft gebruikt. Op basis van de FIFA-ranglijst viel  het Nederlands elftal namelijk af als groepshoofd en kwam het niet in pot één.

Nu zal Oranje dus wel groepshoofd zijn tijdens de kwalificatiepoules die uiteindelijk plaatsing voor het EK in Frankrijk moeten opleveren. De UEFA telt de punten die behaald zijn in de aanloop naar het WK van 2014 en de punten die werden verzameld voorafgaand aan en tijdens het EK van 2012 beide voor 40 procent mee. Ook de punten van voor en tijdens het WK in 2010 worden nog meegeteld, alleen dan voor 20 procent.