In het nieuwe boek van Guido Derksen, ‘Voetbalmysteries. Opgelost’, wordt geconcludeerd dat doping schering en inslag was bij het Nederlands elftal. Hij stelt dat er tijdens de WK’s van 1974 en 1978 volop werd gebruikt door de spelers van Oranje. Ook bij Ajax, Feyenoord en FC Twente gebeurde dit.

Doping tijdens WK 1974Voor zijn nieuwe boek sprak Guido Derksen (43 jaar) met verschillende artsen, voetballers en begeleiders van teams en Oranje. Één van die ondervraagden was Frits Kessel, die tussen 1968 en 1999 één van de artsen was bij de KNVB. Kessel erkent dat er doping gebruikt werd bij het Nederlands elftal, maar ontkent dat hij dat verstrekt zou hebben. Tijdens de WK’s van ’74 en ’78 was Oranje verliezend finalist.

‘De praktijk was dat veel Nederlandse voetballers bijna wekelijks doping gebruikten. In de jaren ’50 werden bij DOS al pilletjes uitgedeeld. Bij Ajax, Feyenoord en FC Twente werd in de jaren ’70 volop gesnoept uit de amfetaminepot. In de jaren ’80 vielen meerdere Feyenoord-spelers zonder aanwijsbare oorzaak flauw na een belangrijke wedstrijd tegen AZ’, volgens Derksen, in een gesprek aan de NOS.

Zelfs Platini gebruikte doping
Ook Johnny Rep, oud-international, bevestigt dat voetbal en doping helemaal geen mysterie is. Volgens hem nam iedereen doping, zelfs Michel Platini, de huidoge voorzitter van de UEFA. Hij vertelt dat in zijn tijd iedereen bij Saint-Etienne voor een wedstrijd tegen PSV aan een infuus hing, waardoor het team binnen vijf minuten met 3-0 voor stond.

Sinds de jaren ’90 wordt er veel meer en strenger gecontroleerd op het gebruik van doping, ook in het voetbal. Toch twijfelt Derksen of het dopinggebruik is afgenomen. Zo gaan er nog steeds verhalen dat de dopingarts Fuentes verschillende voetballers voorziet van doping. Zo werd Real Sociedad en het Spaanse elftal beschuldigd van dopinggebruik.

Denk jij dat het dopinggebruik in het voetbal is afgenomen?