Het ziet er naar uit dat het Nederlands elftal bij de loting voor het WK 2014 geen groepshoofd zal zijn. Dit kan alleen nog worden beïnvloed door twee factoren; de manier waarop de FIFA de punten voor de wereldranglijst gaat afronden en de prestatie van Uruguay.

Donderdag zal Oranje op 1136 punten uitkomen op de FIFA-ranglijst. Deze ranglijst bepaalt de groepshoofden voor het WK. Spanje, Duitsland, Argentinië, Colombia, België, Zwitserland en Uruguay vormen de top 7. Nederland moet hierbij zien te komen, wil zij groepshoofd worden.

Al deze landen hebben zich al geplaatst voor het WK, op Uruguay na. Deze laatste eindigde op de vijfde plaats in de Zuid-Amerikaanse zone en zal het tegen Jordanië moeten opnemen om nog een plek voor het WK te bemachtigen.

Loopt Uruguay het WK mis, dan wordt Nederland of Italië groepshoofd, aangezien beide 1136 punten hebben. De FIFA zal in dat geval gaan kijken naar de decimalen. De vraag is nu wat de afrondingsmethode van de FIFA zal zijn. Bij de vorige ranglijst werd het puntentotaal van Oranje namelijk naar beneden afgerond, terwijl dat van Italië juist omhoog ging.