Alhoewel Oranje al een tijdje zeker in van deelname aan het WK in Brazilië, staat er komende dinsdag in de wedstrijd tegen Turkije nog zeker iets op het spel. De laatste WK-kwalificatiewedstrijd staat dus in het teken van één ding: bij de beste 7 op de FIFA-ranglijst komen. Zo kan Oranje als groepshoofd de loting in en worden de sterkste tegenstanders ontlopen. Er moet dus gewonnen worden tegen Turkije, die bij winst zelf zeker zijn van de play-offs.

Er zijn voor het Nederlands elftal nog een aantal mogelijkheden om bij de beste 7 op de FIFA-ranglijst te komen. Door de ruime overwinning op Hongarije is het Brazilië gepasseerd op de ranglijst, aangezien zij in een oefenduel slechts met 2-0 van Zuid-Korea wonnen. Aangezien Brazilië gastland is, zal Oranje een ander land moeten passeren om de loting als groepshoofd in te gaan. Allereerst zal er van Turkije gewonnen moeten worden, waarna het Nederlands elftal Italië, Uruguay of Colombia nog voorbij kan.

FIFA-ranglijstItalië is het moeilijkst in te halen. De ‘Azzurra’ spelen dinsdagavond een thuiswedstrijd tegen Armenië, dus Italië zal hoogstwaarschijnlijk de drie punten pakken. Wanneer Nederland wint en de Italianen verliezen, is Oranje Italië voorbij. Daarnaast is het nog mogelijk om Colombia in te halen. Als Colombia niet wint tegen Paraguay en Oranje doet dat wel, is Oranje de ploeg van Radamel Falcao voorbij.

Tenslotte zou het Nederlands elftal Uruguay nog kunnen inhalen, maar zij staan er niet goed voor. Uruguay zal dinsdag moeten winnen van Argentinië om Oranje voor te blijven. Daarnaast speelt het land in november een play-off tegen Jordanië om alsnog plaatsing voor het WK af te dwingen.

Maar, ook het Nederlands elftal kan nog ingehaald worden op de FIFA-ranglijst. Als Zwitersland dinsdag wint van Slovenië, dan zal Oranje een plek dalen op de ranglijst, zelfs bij winst op Turkije. Het wordt voor Oranje dus ook “do or die” komende dinsdag. Denk jij dat het Nederlands elftal de loting zal ingaan als groepshoofd, en daarmee de sterke tegenstanders zal ontwijken?