Dat onze bondscoach, Louis van Gaal, één van de meest succesvolle trainers ter wereld is, is wel bekend. Toch ontbreekt er nog iets op de erelijst van de 62-jarige oefenmeester: een WK. Maar ook dat komt er in 2014 van, aangezien hij met een Nederlands elftal naar het WK gaat. Via de officiële kanalen van de FIFA geeft Van Gaal tekst en uitleg over zijn werkwijze en filosofie als trainer.

Volgens de bondscoach en verschillende spelers is het zijn filosofie die spelers aanspreekt en hem onderscheidt van andere trainers. Zelf noemt hij zijn filosofie aanvallend, technisch en tactisch, waardoor spelers meer dan ooit kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. “In mijn carrière heb ik veel spelers meegemaakt die gefascineerd zijn door mijn filosofie. Ze vinden het fijn om deel uit te maken van mijn filosofie.” Daarnaast zegt hij altijd op zoek te zijn naar teamspelers. “Ik val altijd terug op mijn visie, daarna op het team en daarna pas op de spelers die in mijn systeem passen. Ik speel altijd 4-3-3.”

Van Gaal vindt het jammer dat hij niet meer op dagelijkse basis actief is met zijn spelers. “Ik ben een leraar lichamelijke opvoeding, want ik houd van communiceren met jonge mensen. Nu moet ik selecteren, kijken, observeren en ik heb slechts circa acht keer per jaar contact met mijn spelers. Dat vind ik niks, maar gelukkig kunnen we beginnen aan de voorbereidingen op het WK.”

Vind jij dat Louis van Gaal een goede trainer is?