Afgelopen zomer werd Robin van Persie tot aanvoerder van het Nederlands elftal verkozen, ten faveure van Wesley Sneijder. Bondscoach Louis van Gaal lag in de clinch met toenmalig aanvoerder en koos daarom voor Robin van Persie. Daarnaast werd hij op 11 oktober topscorer aller tijden van Oranje, waardoor hij Patrick Kluivert voorbij ging. Na een persoonlijke teleurstelling tijdens het WK 2010 en het drama op het EK, is hij gebrand op eerherstel.

Aanvoerder
Afgelopen zomer, tijdens de oefentrip in Azië – waar Oranje oefenwedstrijden speelde tegen Indonesië en China – ontnam Van Gaal Wesley Sneijder, die hij tien maanden daarvóór zelf aanwijst als aanvoerder, de aanvoerdersband en wijst ‘m toe aan Van Persie. ‘Ben ik heel blij mee en trots op. Maar ik blijf wel gewoon mezelf. Je wordt aanvoerder door wie je op dat moment bent, wat je doet en waar je voor staat. Dan is het niet zo dat je je vanaf dat moment ineens anders moet gaan gedragen”. Door de turbulente jonge jaren die Robin in het verleden heeft gehad, kan hij over veel dingen meepraten. Het doel is om iedereen een zetje in de juiste richting te geven.

Topscorer aller tijden
Op vrijdag 11 oktober 2013 kroonde de spits van Oranje zich tot topscorer aller tijden van Oranje: misschien wel één van de mooiste dagen van Van Persie. Bijna 2 miljoen mensen waren – in het stadion én thuis voor de buis – getuige van een spetterende galavoorstelling waarin hij drie keer scoorde. Wegens een blessure was het lange tijd niet zeker of hij wel zou spelen. Op de ochtend van de wedstrijd gokte ik een beetje dat ik waarschijnlijk een uurtje zou kunnen spelen. Ik had zo’n gevoel dat het wel eens een hele mooie wedstrijd zou kunnen worden. Hoewel we al gekwalificeerd waren, wilde ik heel graag meedoen’, zo vertelt hij. Uiteindelijk kroonde hij zich tot topscorer aller tijden, een record dat meer dan tien jaar heeft gestaan.

Het mooiste interlanddoelpunt
Als topscorer van Oranje heeft Robin het netje al 41 doen bollen, maar op de vraag welk doelpunt het mooiste is, heeft Robin niet echt een duidelijk antwoord. “Die tegen Ivoorkust in 2006, de tweede groespwedstrijd op het WK in Duitsland, was heel mooi. Directe vrije trap, 1-0. Daar zat zoveel emotie in.” Ook het eerste doelpunt, uit tegen Finland (0-4), staat hem nog helder voor de geest. “Heel bijzonder. Net als voor de eerste keer het shirt van het grote Oranje aantrekken. Met elke interland die je speelt neemt dat gevoel toe.’’

Huntelaar –  Van Persie
In de eerste wedstrijd van de nieuwe bondscoach startte Robin van Persie niet in basis, maar zijn ‘concurrent’ Klaas-Jan Huntelaar, iets wat hem totaal niet deed twijfelen. ‘Ik wist wat ik kon en dat ik van waarde kon zijn’. Ook goede spelers zitten wel eens op de bank, zo geeft hij aan. ‘Belangrijk is dat je kritisch op de jezelf bent, hard en ook eerlijk. Maar het allerbelangrijkste is wellicht dat je altijd voor je doel moet gaan!”. Zo ook op het WK in Brazilië.

WK 2014 in Brazilië
Het WK 2010 werd een succesvol toernooi, waar het helaas in de finale verloor van Spanje. Voor Robin was het een teleurstellend toernooi, waarin hij slechts 1 keer scoorde. Voor het WK van aankomende zomer is zijn grootste doel beslissend te zijn. ‘Tot nu toe staat de teller op vijf goals op vier eindronden. Dat moet omhoog. Een toernooi waarin ik er vier, vijf maak; dat is het idee’, aldus Van Persie. De boodschap is duidelijk: Robin wilt meedogenloos voor zijn doel gaan. Niet alleen succesvol zijn, maar ook Nederland naar de wereldtitel loodsen. ‘Het is bijzonder dat we beginnen tegen de ploeg waar we vier jaar geleden in de finale tegen geëindigd zijn. Mooi dat we meteen de kans krijgen dat goed te maken. Meteen revanche!’