Deze vrijdag zal de Braziliaanse legende Pelé een optreden verzorgen tijdens de WK-loting in Costa do Sauípe. Dat maakte de organisatie maandag bekend. Het was lang onzeker of Pelé een rol zou krijgen tijdens de WK-loting. De 73-jarige WK-ambassadeur is de afgelopen jaren weinig aan bod gekomen in eigen land.

Wat de drievoudig wereldkampioen precies gaat doen tijdens de ceremonie, wordt voorlopig nog geheim gehouden. Hij zal in ieder geval geen aandeel hebben in de daadwerkelijke loting. De WK-show zal negentig minuten duren en wordt uitgezonden in meer dan 190 landen. Bij de FIFA verwacht men zo’n 250 miljoen kijkers.

Tijdstip
De loting zal komende vrijdag om 13.00 uur lokale tijd beginnen. In Nederland is het dan 17.00 uur. Tijdens de ceremonie zullen directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, bondscoach Louis van Gaal, WK-projectleider Gijs de Jong, logistiek manager Bart van Soets, teammanager Hans Jorritsma en perschef Kees Jansma als vertegenwoordigers van Oranje aanwezig zijn.

Terugblik WK-kwalificatie
Twee weken geleden werd het deelnemersveld voor het WK in Brazilië officieel bekend gemaakt na de kwalificatie van Uruguay. Lang leek het er op dat dit WK meerdere debutanten zou kennen, maar uiteindelijk is Bosnië-Herzegovina het enige land zonder WK-ervaring. De WK-kwalificaties hebben geleid tot een lijst van 32 deelnemende landen die volgende jaar allen de WK-titel willen bemachtigen.

Oranje geen groepshoofd 
Zoals bekend is het Nederlands elftal geen groepshoofd geworden, waardoor zij de beschermde status van groepshoofd misliep. Om groepshoofd te worden moest Oranje tot de top-7 behoren van de FIFA-wereldranglijst. Dit lukte door de oefenwedstrijden echter niet. Hierdoor is het goed mogelijk dat Oranje op teams als Spanje, Argentinië, Duitsland of Brazilië zal stuiten.

De potindeling dievolgde, zorgde ervoor dat Nederland in pot 2 terecht kwam, samen met Italië, Engeland, Portugal, Griekenland, Bosnië, Kroatië en Rusland.

Voorspelling
Wij wachten nu met spanning af hoe de poule van Nederland uit komt te zien na de loting van komende vrijdag. Na de huidige potindeling nog eens bekeken te hebben, hopen wij dat Nederland in een poule zal komen met België, Ecuador en Japan.